Медия без
политическа реклама

Къде да заведем децата през лятото?

Просветното министерство пусна списък с безплатни занимания по общини

25 Юни 2023
Особено интересни за децата са заниманията с компютри и роботи
EПA/БГНЕС
Особено интересни за децата са заниманията с компютри и роботи

Спорт, походи, излети, карнавали, клубове по забавна математика и английски език - това са част от безплатните дейности в Лятната ваканционна програма за деца и ученици, която министерството на образованието обобщава традиционно всяка година. Такива възможности се предлагат във всяка област, и не само в градовете, но и в редица по-малки села. Децата могат да се включат в творчески и кулинарни работилници, уроци по танци, театри, игри сред природата. Има и много безплатни дейности в областта на науката и технологиите. Инициативите са на училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и за приобщаващо образование, общини, читалища, спорни клубове и др. Част от заниманията са по един час на ден, има и по повече часове. Интересът е голям, затова родителите трябва да се осведомят навреме за възможностите и да успеят да намерят място.

В Бургас например от 3 юли в различни училища започват занимания по български, занимателна математика, творчески работилници, арт ателиета. ОУ "Св. Кл. Охридски" предлага занимания по четене с разбиране, ОУ "Христо Ботев" - образователни филмчета. Във Варна децата може да бъдат заведени на занимателна астрономия - в центъра за подкрепа на личностното развитие "Николай Коперник", на спортни игри и изготвяне на венци за Еньовден - в детска градина "Ален мак", STEM опити с въздух - в детска градина "Звънче" и др. ОУ "Г.С.Раковски" пък организира посещения на куклен театър, зоологическа градина, рисуване на асфалт и др. В Пловдив има занимания по карате, фотография, джаз балет, спортна стрелба, компютърно програмиране, шах, четене на приказки и др.

В София възможностите са над 140 - зелено училище, планина, клубове "млад архитект", "забавна математика", рисунки на асфалт, обследване на околната среда, посещения на музеи, всякакви видове спорт от хандбал до народна топка, градски лагер за различни възрасти. В Русе са включени занимания по четене, състезания, спортни танци. Във Велико Търново има възможности за школи, ателиета, клуб "История на родния край" и пр. В Плевен обичайните спортни и творчески занимания са разнообразени с екоработилници и лятно кино.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата