Quantcast

Медия без
политическа реклама

Големите ученици се връщат в училище поетапно след 18 януари

От 11 януари може да бъдат разрешени някои индивидуални дейности като изпити по професии и олимпиади

04 Яну. 2021
Илияна Кирилова

247 хиляди деца от 1-ви до 4-и вече са в класните стаи, но по-големите ученици от 5 до 12 клас остават да учат от разстояние в електронна среда поне още 2 седмици. За тяхното връщане в училище, и то поетапно и частично, може да се говори едва след 18 януари. Това се разбра от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който днес бе посещение в столичното 143-то ОУ "Георги Бенковски".

"Следващите седмици ситуацията с коронавируса у нас може да се подобри, може да се влоши. Ние се надяваме да се запази положителната динамика за намаляване на броя на заразените и на броя на хоспитализираните. Ако тя се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане или по-точно към вариант на редуване на учениците от 5 до 12 клас - една част от учениците да бъдат вкъщи, другата част да се върнат", коментира пред медиите министърът.

Въпреки протестите на десетки родители, че отварянето на училищата ще доведе до трета вълна на коронавируса в България, хиляди ученици от I до IV клас се завръщат днес в класните стаи след няколкоседмично прекъсване на присъственото обучение.

Преди дни Вълчев заяви, че трябва да мине поне една седмица, т.е. да се анализират данните до 10 януари, след което да се преценява за връщане на големите ученици. Днес обаче министърът обясни, че този четвъртък няма да имаме достатъчно натрупана информация, за да се разреши връщане от 11. По думите му е необходимо да имаме една пълна работна седмица, тъй като данните от празничните дни не са напълно показателни от гледна точка на отчетените случаи. "Ще обсъдим вероятно следващата седмица, като има вариант с подобряване на ситуацията, частичното връщане да бъде от 18 януари, а не от 11", уточни министърът. Иначе, чисто административно, учениците от 5 до 12 клас трябва да продължат дистанционното си обучение до 31 януари т.г. - според последната заповед на министър Вълчев.

От 11 януари е възможно да се възстановят присъствените индивидуални занимания, като изпити, олимпиади и други, посочи министърът. По думите му до края на седмицата ще бъдат готови списъците с желаещите да се ваксинират учители, директори, педагогически съветници, психолози и т.н. Очакванията му са от 90-те хиляди заети в системата близо 35 000 да се пожелаят да си поставят ваксина.

По-рано пред Би Ти Ви зам.-министър Таня Михайлова също коментира, че за евентуалното завръщане в класните стаи на по-големите ученици в училище ще може да се говори след 18 януари, когато ще бъде разгледан този въпрос. Тя също посочи, че като начало може да се започне с разрешаване на някои индивидуални дейности - като изпити в самостоятелна и задочна форма, провеждане на държавния изпит по теория и практика на професията в професионалните гимназии, олимпиадите, едва след което да се мисли и за връщане на големите ученици в училище.

"При необходимост сме готови във всеки един момент да превключим към дистанционно обучение", коментира още Михайлова. По думите й децата до 11 години не разпространяват толкова активно коронавируса, а рискът в училище е контролиран. "Според последните наши и чужди проучвания учениците, които са до 11 години, не представляват риск за възрастните, с които живеят, с които общуват. Т.е. рискът е изключително минимален, те са и безсимптомни преносители. Вие знаете, че безсимптомните преносители много по-малко разпространяват такава зараза", посочи зам.-министърът. Според нея дистанционното обучение е изключително добра алтернатива, но не може да замени присъственото обучение и най-вече ролята на учителя.

Михайлова обясни, че са взети всички необходими мерки, за да не се подлагат на риск учителите. По думите ѝ предстои ваксинацията на преподавателите, като тя ще започне след приключването ѝ при лекарите. За съжаление, броят на педагозите, загубили битката с коронавируса, вече е 68.

Шефът на столичното регионално управление на образованието Ваня Кастрева пък съобщи пред "Нова телевизия", че от около 50 хиляди деца между 1 и 4 клас в София едва 500 ще продължат обучението си онлайн по желание на родителите си. В страната броят им е 704. Общо всички ученици от 1 до 12 клас пък, които са на доброволно онлайн обучение, са около 1300.

Още по темата