Медия без
политическа реклама

Учениците от I-IV клас се връщат в класните стаи

От днес отварят и музеи и галерии, но за други облекчения трябва да се изчака една пълна работна седмица

Илияна Кирилова

Въпреки протестите на десетки родители, че отварянето на училищата ще доведе до трета вълна на коронавируса в България, хиляди ученици от I до IV клас се завръщат днес в класните стаи след няколкоседмично прекъсване на присъственото обучение. Над 700 от тях обаче са избрали доброволно да останат на дистанционно обучение заради пандемията. Врати днес отварят и детските градини, които също затвориха в края на ноември, когато бе обявен локдаун за цялата страна.

В първия работен ден след празниците работата си възобновяват и частните езикови школи и занимални, затворени от края на октомври. Според последната заповед на просветния министър Красимир Вълчев останалите ученици от V-XII клас засега ще учат онлайн до 31 януари. Няколко пъти обаче той намекна, че те може да се върнат в класните стаи и по-рано, стига обстановката да позволява. По думите му трябва да мине една цяла работна седмица, след което да се анализират отново данните, подобрението в които според него засега е "крехко". Т.е. новини за прогимназия и гимназия може да очакваме евентуално в края на тази седмица.

Още едно облекчение в ограниченията влиза в сила от днес - допускат се посещения на музеи и галерии, при използване на 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице.

Повечето мерки остават в сила до края на януари. Преди Нова година здравният министър проф. Костадин Ангелов и Националният оперативен щаб отчетоха трайна оптимистична тенденция, но признаха, че по време на празниците статистиката не е реалистична, защото хората търсят лекар само в краен случай. Затова и за тях, като за по-големите ученици, трябва да се изчака една пълна работна седмица, за да се види дали подобрението е устойчиво.

 

Какви мерки ще има в училище?

По време на учебните часове учителите задължително ще носят лични предпазни маски/шлемове, като по решение на педагогическия съвет на училището, или по решение на преподаващия, може да се изисква и от децата за всеки отделен час. Според действащата в момента заповед на МОН задължително с маски в клас трябва да са учениците от прогимназиален и гимназиален етап - от пети клас нагоре (както и в училищния двор). За по-малките до IV клас такова решение може да се вземе от педагогическия съвет или на преподавателя. Остава в сила и заповедта на просветния министър, с която училищата ще могат да предлагат, а той да одобрява превключване към онлайн обучение при постоянно нарастващ или голям брой на заразени ученици и учители и/или карантинирани. 

 

Ще има ли изпити?

Миналата учебна година националното външно оценяване в края на IV и X клас беше отменено, като на тестове се явиха само учениците в края на VII клас и тези в XII клас, тъй като резултатите им са нужни за кандидатстване в следваща степен. Заради изненадващо започналото онлайн обучение за изпитите им бе съкратен част от учебния материал, отпаднаха и някои автори. За тази година все още е рано да се прогнозира какво ще се случи, но поне засега намерението на МОН е да не отменя изпити от задължителния календар. Най-вероятно отново някои от темите в учебния материал за VII и XII клас ще отпаднат, но, както казват от МОН, това не означава, че те не бива да бъдат преподадени.

От МОН са категорични, че няма да има нулева година. Не се обмисля удължаване на учебната година за гимназистите, но за учениците от I-VI клас тя вече бе удължена с две седмици. Децата от I-III клас ще учат до 23 юни, а тези от IV-XI клас - до 30 юни. За зрелостниците учебната година приключва на 14 май.

 

НА ДЕТСКА

Подготвени и дезинфекцирани са и детските градини у нас, които приемат най-малките деца. Те следва да бъдат приемани само с попълването на декларация за информирано съгласие, където родителите декларират, че детето няма контакт със заразно болен и е здраво, без да е нужна традиционната доскоро медицинска бележка. В декларацията родителите трябва да се съгласят, че ще спазват противоепидемичните мерки, ще следят температурата на детето си, ще го оставя вкъщи при температура, по-висока от 37.3°С и/или грипоподобни симптоми и др. Специално за София бе удължен до 31 януари срокът, в който ще могат да се извиняват служебно отсъствията на децата, чиито родители не желаят да ги пускат на детска градина, с уведомление до директора.

 

Предистория

Училищата у нас затвориха врати на 27 ноември и от 30 ноември всички ученици превключиха към електронно обучение от разстояние до Коледа. За горните класове обаче ограниченията започнаха месец по-рано - в края на октомври. Така хиляди гимназисти, и то не само от София, днес продължават своя трети месец на електронно обучение от разстояние. Някои експерти са оптимистично настроени и смятат, че младежите вече имат опит с дистанционното учене от миналата учебна година и ще се справят и тази година, дори по-добре. Други обаче се тревожат от страничните ефекти от онлайн обучението - липса на мотивация, претупване на материал, натрупване на дефицити, депресия, обездвижване и др.

 

Аргументи

Според министерствата на образованието и на здравеопазването по-малките деца са в най-малка степен разпространители на новия вирус. Сред другите причини за отваряне именно на детските градини и училищата, предлагащи начално образование, са по-ниският процент заразени преподаватели от градините, както и липсата на достатъчно ефективна алтернатива на присъственото обучение за малките деца. "Ако затворим училищата и детските градини и това продължи, ако забраним хората да излизат на улицата - основното бреме ще го хвърлим върху децата, които ще плащат дълговете в бъдеще", коментира просветният министър Красимир Вълчев по повод критиките на родители към възобновяване на обучението в клас за тези групи.

От МОН няколко пъти са коментирали, че намеренията им са присъственото обучение да бъде възстановено, при възможност първо за седмокласниците, на които им предстои национално външно оценяване, както и за осмокласниците в езиковите гимназии и за 12-окласниците заради подготовката за зрелостните изпити и кандидатстването за университет. Очакванията като цяло са епидемичната обстановка да се нормализира след януари и през втория учебен срок учениците да се върнат в клас.

 

КАКВО ОСТАВА ЗАТВОРЕНО

- Не се провеждат присъствени учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие за децата от V до XII клас.

- Не се провеждат в присъствена среда групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи (с изключение на извънкласни дейности в рамките на училищните паралелки).

- Не се провежда присъствен учебен процес във висшите училища.

- Не се провеждат присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица (с изключение на занимания за деца до четвърти клас).

- Не са разрешени посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Не са разрешени конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, както и конкурси извън обявените по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и други специални закони.

- Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

- Кината остават затворени. Не е разрешено и провеждането на сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други.

- Забранени остават посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

- Не са разрешени посещенията в заведения за хранене и развлечения (с изключение на ресторантите към хотелите). Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

- Не са разрешени посещенията в игралните зали и казина.

- Не са разрешени посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти)и търговските центрове тип мол, с изключение на посочените по-горе магазини.

- Не е разрешено провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

Ключови думи:

ученици, училище, онлайн

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?