Медия без
политическа реклама

Частни детски градини са намалили наполовина таксите си

На места родителите плащат дори 75% по-малко

Илияна Кирилова

Редица частни детски градини са намалили значително таксите си заради извънредното положение. На места намалението е символично, на други то е с около 50 на сто, като се срещат и големи отстъпки от цели 75%. Това показва проверка на "Сега" във връзка с препоръката на просветното министерство и комисията за защита на потребителите частните забавачки да не събират такси за непредоставена услуга.

В началото на извънредното положение масово частните детски градини продължиха да събират пълна такса, въпреки че децата не ги посещават. По тази причина МОН и КЗП излязоха със становище, от което стана ясно, че родителите не би трябвало да плащат за услуга, която не получават, както и че имат право да получат авансово заплатените такси за градина.

"В периода, в който децата не могат да посещават съответните детски ясли и детски градини поради наложените ограничения, с цел защита на здравето им юридическите лица, предлагащи услугата чрез директорите на частните детски градини и ясли, могат да използват различен подход в зависимост от възможността за договаряне - възстановяване на платените суми, използване на платената цена за бъдещи периоди или др.", посъветваха от МОН и КЗП.

Въпреки че тези указания никак не се понравиха на частните градини и те дори излязоха с остро писмо, в което осъждат нагнетяването на напрежение сред родителите, се оказва, че доста от тях са се съобразили с препоръките и са намалили таксите за април. Диляна Божинова, зам.-председател на Асоциацията на частните училища в България (БАЧУ), коментира за "Сега", че масово градините са намалили априлските такси с 50%, което ще им помогне да запазят персонала си по време на пандемията от коронавирус. По думите ѝ доста от тях кандидатстват за мярката на кабинета 60:40, с помощта на която те ще могат да изплащат 60 на сто от осигурителния доход на учителите си.

"Обърнахме се с молба към родителите да ни подкрепят и който може, да плати пълната такса за април. Някои вече го направиха, други изчакват. При всички случаи ще има компенсации, може би ще намалим таксите за периода на извънредното положение с 50%, каквото е очакването на повечето от родителите ни", коментира директор на частна детска градина, пожелал анонимност.

Редица родители също свидетелстват в социалните мрежи, че ръководството на техните градини са намалили наполовина таксите им, а на места намаленията са значителни.

"Нашата градина направи огромен жест към родителите и намалиха таксата от 600 на 150 лв.", споделя родител. При друг пък намалението е било от 700 на 400 лв.  "За март и май таксата се формира, като за всеки неприсъствен ден се вадят 20 лв. от общата такса, а за април ще платим само 150 лв. Децата имат два пъти в седмицата онлайн занимания", разказва трети във "Фейсбук".

Според данните на друг родител таксата му за март е намалена с около 20-25%, а за април и до края на извънредното положение - със 70%, като за подготвителните групи намалението е 50%. От неговата градина имат три пъти седмично онлайн занимания, всекидневно - по два пъти клипчета с уроци и веднъж - приказка. Директорът е дал избор на родителите - тези, които не искат да участват в заниманията, изобщо не плащат такса - пази им се мястото или се прекратява договорът изцяло. Друга майка също споделя, че е доволна, че от 1000 лв. таксата за детето ѝ е била намалена до 350 лв.

Не липсват и случаи, в които родителите продължават да плащат значителни суми, въпреки че децата им не ходят на градина. "Само храната приспаднаха", недоволства родител.

 

ВАРИАНТИ

Някои частни градини вече са направили родителски срещи, в които са поканили родителите да обсъдят съвместно ситуацията според различни сценарии. Сред предложените възможности са например да се ползват гаранционните вноски по договорите, за да се обезпечи ликвидността на градината, или да се използват летните месеци за допълнителни услуги към семействата, без те да заплащат за тях, като форма на компенсация.

Предложени са и различни подходи за компенсации - схеми за разсрочване на оставащите три вноски до края на годината, компенсация за два неучебни месеца в размер на до 35% от месечната вноска, организиране на безплатни летни планински приключения за децата, възможност децата от трета група да останат в градината до 11 септември, без да плащат за двете седмици бонус и др.

Някои частни детски градини обмислят възможността да кандидатстват за държавно финансиране по наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, други пък предлагат създаването на фонд "Солидарност", чрез който да се подкрепят семействата в затруднено финансово положение. Идеята му е да се определи минимална такса, която всички да плащат в периода на карантината - например 65% от таксата. Семействата, които имат възможност, биха могли да плащат пълната такса, а разликата да отива във въпросния солидарен фонд. За подкрепа от него ще кандидатстват именно най-нуждаещите се родители.

"Ако детето не смята повече да посещава градина, на родителите му би могло да се върнат средствата, платени авансово до края на годината. При другия вариант, ако то ще продължи в същата градина, дадената вече сума може да се приспадне от бъдещите вноски", коментира Диляна Божинова от БАЧУ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?