Медия без
политическа реклама

Частни детски градини събират такси въпреки извънредното положение

КЗП и МОН обмислят общо решение по казуса

Родители хем сами гледат децата си вкъщи, хем продължават да плащат за детска градина за услуга, която не получават
Илияна Кирилова
Родители хем сами гледат децата си вкъщи, хем продължават да плащат за детска градина за услуга, която не получават

Частните детски градини продължават да събират от родителите такси, въпреки че от над 2 седмици децата стоят вкъщи заради извънредното положение и мерките срещу разпространението на коронавируса. За това алармират десетки родители пред "Сега" и в социалните мрежи. На места директорите искат пълната такса, на места - част от нея. Съвсем различно е положението в общинските детски заведения.

"Родителите заплащат такси в общинските детски градини за реално посещение. В момента няма такова, така че такси не се дължат", коментираха пред "Сега" от националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Не е нужно всяка община да взема поотделно подобно решение, макар че някои градове се презастраховаха. Наскоро кметът на Варна разпореди таксите за ясли и детски градини да се отменят, докато трае извънредното положение. "За времето, в което детската градина не работи, родителите няма да заплащат такси. Това е ясно регламентирано в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община", коментираха и от Столичната община.

Не така обаче стои въпросът с частни детски градини. За разлика от частните училища, които провеждат дистанционно обучение, в забавачките няма такова. Въпреки това на много места искат пълната такса от родителите, става ясно от сигнали към "Сега" и във фейсбук. "Не е нормално да не се ходи на ясла и да ти се приспада само храната. Аз също трябва да плащам и на детегледачката, а после и цяла такса пак на ясла", казва ядосано майка.

"При такса 630 лв., сега ще плащаме 380 без децата да ходят", дава пример родител. "Сега ни правят отстъпка само за храната. Таксата ни е 870 лв., ще плащаме 690 лв.", споделя друг. Трети е решил директно да отпише детето си, въпреки че са му поискали 50% от сумата, тъй като въпросното положение очевидно ще се проточи доста. "Плащаме в пълен размер. 3 пъти годишно приспадат сумите при отсъствия. Надявам се и сега да стане това", изразява надежда друг. Доста са и мненията, че в случая трябва да се намеси държавата.

Има частни градини, които засега са освободили от такси родителите. "Ние като собственици на такова заведение говорихме лично с всеки родител и помолихме да спрат месечните преводи, докато не се оправят нещата. Що се отнася за платени вече дни, то това ще се обсъжда и ще бъде компенсирано при завръщането към нормално положение", казват от детска градина Kidi-Gan.

Просветният министър Красимир Вълчев коментира пред "Сега", че въпросът трябва да се обсъди, защото според него не е коректно в сегашната ситуация таксите в частните градини да бъдат дължими. Той е направил предложение в икономическите мерки на кабинета, добили популярност като 60:40, да бъдат включени и частните детски градини, защото и те търпят щети. Т.е. 60% от осигурителния доход на учителите да се поемат от държавата, а  40% - от работодателя им. Експерти предлагат и друг вариант за излизане от ситуацията - частните детски градини да предложат анекс към договорите на родителите, в който да се разберат каква част от парите им ще бъдат върнати за времето, когато децата им не са били на градина. Димитър Маргаритов, шеф на Комисията за защита на потребителите, коментира пред "Сега", че в момента заедно с просветното министерство се изготвя общо становище по случая.

 

Какво става с предплатените езикови курсове?

 

Доста въпросителни има и около предплатените езикови курсове. Някои от тях се вземат дистанционно от учениците, но въпросът е какво става с тези, които са си платили, а нямат компютър или условия у дома. Логично е при тях да действа същият принцип с предплатените лагери, които не могат да се осъществят при извънредно положение. Преди време шефът на КЗП коментира, че родителите имат право да си получат парите за отменени лагери, като се позова на специалната заповед на МОН. По същия начин родителите би трябвало да могат да поискат разтрогване на договори или възстановяване на платени суми за езикови курсове, които не могат да се осъществят, имайки предвид заповедта на здравния министър за затваряне на детските градини. "При нас има само 3 семейства, които поискаха и прекратиха договорите си за чуждоезиково обучение. Те просто не платиха 4-тата вноска. Причините са икономически - родителите са останали без работа", коментираха от "Алианс". Оттам разказаха за случай на самотна майка, която е пожелала разсрочване на вноските, на което те веднага се съгласили. "Нямаме родители, които са предплатили цялото обучение и да са поискали връщане на пари или разтрогване на договора", посочиха още оттам, допълвайки, че се обмислят варианти за доучване, когато бъде отменено извънредното положение. "Може да се мисли за летни курсове, в които да се преподаде пропуснатият материал, или за такива през септември. Неизвестността обаче все още е доста голяма" заявиха още от езиковата школа. Оттам са дали 2 седмици на учениците да се адаптират с дистанционното обучение, започнало в училищата, след което - от тази седмица вече - преминават към дистанционни уроци.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата