Медия без
политическа реклама

Йената се срина и туризмът в Япония стана изгоден

10 Юли 2024
Преди седмица Централната банка на Япония пусна в обращение 10 000, 5000 и 1000 йени с нов дизайн и холограмни портрети. Това не се беше случвало 20 години
EPA/BGNES
Преди седмица Централната банка на Япония пусна в обращение 10 000, 5000 и 1000 йени с нов дизайн и холограмни портрети. Това не се беше случвало 20 години

Японската йена се срина до най-ниското си ниво от 34 години насам. Само през последните три години японската валута загуби близо 50 процента от стойността си, съобщи "Дойче веле"

"Това са размери, които нямат аналог в световен мащаб", коментира пред АРД Мориц Кремер, главен икономист в "Ландесбанк Баден-Вюртемберг": "Това е безпрецедентно обезценяване на йената, което дори засенчва Брекзит", допълва експертът.

Лихвената политика на другите държави засяга сериозно Япония

Причините се коренят в лихвената политика на централните банки. Особено на тази в Съединените щати, където лихвените проценти са високи, а очакваното им понижаване досега така и не се е осъществило. За разлика от тях Японската централна банка е повишавала неочаквано лихвените проценти само веднъж за 17 години.

"Увеличаване на лихвите от страна на Японската централна банка трябваше да намали лихвения диференциал и да увеличи интереса към йената, но се случи точно обратното", казва Кремер. Вместо това инвеститорският капитал продължава да се влива в САЩ. А японската икономика е изправена пред редица трудности - нисък ръст, недостиг на работна ръка, инфлация и ограничено потребление. 

Бум на туризма

Въпреки това японският фондов пазар регистрира рекорд след рекорд. Бумът на изкуствения интелект, но и изгодната йена правят това възможно. Междувременно поевтиняването на йената се отразя положително и на туризма, който също отбелязва рекорди. За много туристи страната става все по-достъпна.

През 2023 година Япония бе посетена от 25 милиона туристи, което е огромен скок в сравнение в 2022-а, когато 3 милиона посетиха Страната на изгряващото слънце, отбелязва "Ел Паис". Очаква се тази година чуждестранните гости да достигнат 33 милиона, което ще постави нов рекорд след 32-те милиона, които посетиха Япония през 2019-а. Правителството иска да превърне страната във водеща туристическа дестинация, която да посрещне до 60 милиона души през 2060 година.

В същото време масовият туризъм предизвика недоволство сред местните, които негодуват срещу поведението на част от туристите, и бизнеса, който се оплаква от недостиг на работна ръка, която да обслужи гостите на страната. Всичко това доведе до въвеждане на такси за посещението на части от Окинава и ограничаване на достъпа до прословутия квартал на гейшите в Киото.

В същото време не е ясно докога ще продължи спадът на йената. Докато Федералният резерв на САЩ не понижи лихвените проценти - вероятно през септември, това няма да се случи, прогнозира Антие Ерхард от АРД.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Япония, йена, туризъм

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?