Медия без
политическа реклама

Втори одит потвърди: Божков ощетил бюджета с 557 млн. лв.

Бившата Комисия по хазарта е приложила в нарушение различни правила за облагане, разкри държавната финансова инспекция

06 Юли 2021
Илияна Кирилова
Частните лотарии на Васил Божков години наред са плащали занижени таски към държавата под благосклонния поглед на ДКХ.

Втора проверка на дейността на бившата Държавна комисия по хазарта (ДХК) потвърди, че държавният бюджет е ощетен с 556 872 283 лв. Сумата е от неправомерно занижени държавни такси, събирани от хазартните оператори – „Ню Геймс“ АД, „Национална лотария“ АД, „Еврофутбол“ ООД и „Евробет“ ООД, всички свързани с укриващия се в Дубай Васил Божков.

Проверката е извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и обхваща периода  01.01.2014 – 31.12.2019 г. Въпросните хазартни оператори са заплащали по-малка от дължимия размер таксата според Закона за хазарта и това е вследствие на решенията на ДХК, с които са утвърдени правилата им.

В края на 2019 г. стана известно, че единствено държавното тото е плащало 15% такса върху залозите от игрите, които организира. Частните хазартни фирми са избрали алтернативно облагане, което им е спестило установените близо 557 млн. лв. Вместо върху всички залози те са начислявали държавна такса върху разликата между събраните средства и изплатените печалби, което е намалило сериозно сумите към държавата.

Тези разкрития предизвикаха трус в хазартния бизнес - отнети бяха лицензите на посочените компании, повдигнати бяха редица обвинения срещу хазартния бос Васил Божков, закрита бе ДКХ. Нейните функции от една година се изпълняват от Националната агенция по приходите. Бившият председател на ДКХ Александър Георгиев бе обвинен в длъжностно престъпление.

"Направените констатации потвърждават наличието на нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за организиране за на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Това потвърждава и направените заключения в предходния доклад на АДФИ от януари 2020 г. за липсата на контрол от страна на Държавната комисия по хазарта, която не е приела общи правила и методология, в които да се регламентират начините на облагане на хазартните игри по разновидности", се казва в прессъобщение на Министерство на финансите.

Докладът е предоставен на прокуратурата и става публичен с разрешение по чл. 198 от Наказателно-процесуалния кодекс, уточняват от финансовото министерство.

ОБЖАЛВАНЕ

Първата проверка на държавната финансова инспекция в Комисията по хазарта също установи загуба от 556 872 283 лв. за бюджета заради занижените такси, плащани от хазартните фирми на Божков. Тя започна в края на 2019 г. и завърши през февруари 2020 г. След тази проверка през 2020 г. от НАП бяха предявени за принудително събиране неплатени такси по Закона за хазарта в общ размер на 694 млн. лв. В това число главница 556 872 283 лв., а останалото лихви.

По-голямата част от наложените обезпечителни мерки се обжалват от Божков по съдебен ред. Наскоро служебният финансов министър Асен Василев се похвали, че НАП са успели до момента да спечелят дела за погасяване на близо 200 млн. лв.

Още по темата