Медия без
политическа реклама

Всяка втора фирма вдига заплатите в идните месеци

Компании вече глезят персонала с бонуси по избор

10 Юли 2021

 

Гладът за кадри се завръща в много сектори на икономиката и това ще доведе до нов ръст на заплатите, разкрива проучване на  ManpowerGroup България. Половината работодатели планират увеличения с до 20% до края на годината, а една четвърт ще наблегнат на увеличаване на бонусите и социалните придобивки за персонала. Голямата четворка - София, Бургас , Варна и Пловдив, са начело в тази тенденция, разкрива анкетата на Manpower. 

Почти половината (49%) от участвалите н проучването фирми  казват, че в идните 6 месеци смятат да качат заплатите с до 20%, а 2% прогнозират още по-висок ръст. В повече от половината компании планираните промени ще засегнат всички служители. 

Масови увеличения се очакват в сектора с най-голямо търсене на специалисти - „Информационни технологии“, където 66% от анкетираните планират по-високи разходи за месечните възнаграждения. В сектор „Производство” 49% от работодателите споделят сходни планове, 44% прогнозират ръст в търговията”. 

Увеличения се планират както в силно ударени от пандемията сектори като туризма и хотелиерството, така и в здравеопазването и фармацевтичния бизнес. Автомобилната индустрия също закъсва за кадри и това рефлектира във вдигане на възрангражденията. 

Според ManpowerGroup България пазарът на труда в момента е толкова оживен, че надхвърля търсенето отпреди пандемията. Най-търсените професии са: квалифицирани работници, инженери, специалисти по информационна сигурност и технологии, служители във финансови отдели, медицински работници, експерти по човешки ресурси и др. 

В производството  картината е противоречива  - много компаниите увеличават работата и персонала, но други още се борят с кризата. Въпреки това преодбладават работодателите, които планират масово повишение на възнагражденията през втората половина на годината -  в рамките до 10% от месечните заплати, като това увеличение се отнася до повече от половината им служители.

 

По отношение на допълнителните придобивки планираните промени са по-умерени - само 9% от работодателите в сектора предвиждат увеличения, докато останалите не планират съществени промени. 

Увеличения се очакват и в сектора с най-голямо търсене на специалисти - „Информационни технологии“. Докато почти половината от анкетираните компании споделят планове за повишаване на възнагражденията до 10%, по-малко от една трета от представителите на бранша споделят, че не предвиждат съществени промени до края на 2021 г.. Интересно е да се отбележи, че това е единственият сектор, в който единични работодатели споделят планове за намаляване на заплатите.

Силният недостиг на кадри в бранша налага и тенденцията за внос на специалисти от други европейски и трети страни. 

Ръстове се планират и в сектор „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“, като тези промени обхващат повече от две трети от всички служители в компаниите. 

„Обнадеждаващо е, че по-малко от един процент от българските работодатели планират да намалят месечните възнаграждения,. Интересна тенденция в секторите „Информационни технологии“ и „Аутсорсинг“ е изравняването на нивата на заплатите в София и в страната - развитие, породено до голяма степен и от възможностите за дистанционна работа, които се наложиха като норма през последната година”, коментира Мария Стоева, мениджър екип „Продажби и бизнес развитие” в ManpowerGroup България.

По отношение на допълнителните придобивки работодателите са по-сдържани - 76% не прогнозират съществени промени и само 23% планират да добавят нови придобивки към месечните пакети на служителите или да увеличат размера на съществуващите.

Допълнителното здравно осигуряване е придобивка, която работодателите в страната предлагат все по-често. Интерес към нея има от всички бизнес сектори и най-вече в столицата и големите градове на страната.

Друга тенденция сред топ работодателите са така наречените "Flexi Benefits" - гъвкави бонуси. Това са набор от възможности, като служителите могат да избират от списък кои придобивки искат да ползват през месеца. 

„Вследствие на COVID-19 все повече компании започнаха да предлагат работа от разстояние за позиции, които го позволяват, и допълнителни здравни услуги като психологически консултации", коментира Мария Стоева.

Според ManpowerGroup все повече компании смятат широко да прилагат работа от разстояние и след приключване на извънредното положение. Там, където хоум офисът е неприложим, все повече фирми поемат грижата за превоза на персонала  -  осигуряват организиран транспорт или покриват разходи за пътуването, вкл. и за гориво за личната кола. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

работна ръка, Менпауър

Още по темата