Медия без
политическа реклама

Високите цени на енергията са кошмарът за бизнеса през 2022 г.

Българските компании са сред най-големите песимисти в ЕС за инвестициите

11 Ноем. 2021

Високите цени на тока и природния газ са най-големият кошмар за бизнеса в България. Това показва традиионното проучване на БТПП за предизвикателствата пред компаниите през новата година. То съвпада с паралелни проучвания на палатите в останалите страни от ЕС.

80% от анкетираните у нас 770 предприемачи са заявили, че драстичният скок на цените на енергията е най-голямото предизвикателство за тях през новата година. Делът им е двойно по-голям от миналата година. Така енергийните цени изместват липсата на квалифицирана работна ръка, която години наред бе посочвана като спънка №1 за развиване на бизнеса у нас.

"Резултати не са случайни, защото в някои сектори има в пъти увеличение на цените на суровините и енергията. Положението вече е нетърпимо", коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП.  В сряда палатата заедно с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излезе с отново с критики към служебния министър на енергетиката и ръководството на БЕХ и "Булгаргаз" ЕАД  заради проблемите с цените на тока и природния газ и настояват за търсене на отговорност от лицата, ангажирани с провеждането на държавната политика в енергийния сектор.

На второ място притесненията на бизнеса са свързани с липсата на квалифицирана работна ръка - това е проблем за 58 на сто от анкетираните, докато през 2020 г. е посочен от 64%. Данните показват, че системата за професионално обучение и образование не е сработила добре, коментира Симеонов.

Притесненията в компаниите за свързани и с насналите разходи на труд. "Заради липсата на работна ръка работодателите посочват, че вдигат заплатите, но не получават съответната възвръщаемост", коментира Симеонов.

По думите му най-тревожни от всички показатели на България са данните за планираните инвестиции. Едва 23% от анкетираните фирми очакват увеличение на инвестициите догодина, при 34% година по-рано и 46% преди пандемията. По този показател България, Чехия и Литва са в групата на най-песимистично настроените държави в ЕС.

Освен това 1/3 oт aнĸeтиpaнитe у нас фиpми oчaĸвaт cпaд нa пpиxoдитe oт пpoдaжби в cтpaнaтa и чyжбинa, a caмo 23% пpoгнoзиpaт yвeличeниe. Зa cpaвнeниe, пpeди пaндeмиятa пoлoвинaтa oт фиpмитe oчaĸвaxa pъcт нa продажбите, a eдвa 11% - cпaд.

Ковид кризата е прекъснала и веригата за доставки и този процес все още не е възстановен. За това бизнесът се притеснява и от евентуално удължаване на ограничителните мерки, което може да свие потреблението и да доведе до трудности при покриване на задълженията. В останалите европейски държави затрудненията са със сходен характер.

Повече от двойно за една година е нараснал делът на работодателите, които посочват ще се предприемат съкращения. Догодина такива планове имат 18% от анкетираните фирми, докато преди година те са били 8%.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата