Quantcast
Банки, болници и кол центрове вдигат заплатите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Банки, болници и кол центрове вдигат заплатите

80% от фирмите искат да задържат кадрите си на всяка цена, сочи анкета на Manpower
9 552
Консултантите могат да очакват най-голямо увеличение на заплатите

Въпреки че България преживява трудни времена, заплатите тази година ще растат - с малки изключения в някои проблемни сектори. За частния бизнес основната причина е, че мениджърите ще се постараят да задържат ценния си персонал. Над 80% от фирмите планират вдигане на възнагражденията още през първата половина на 2022 г., като 60% отбелязват, че промените ще засегнат всички - от чистачката до началника. Това показва голямо проучване на ManpowerGroup България, обхванало близо 200 предприятия от 19 икономически сфери в цялата страна. Най-масови увеличения на доходи се задават в банките и застрахователите, в кол центровете, в болниците. 

Оказва се, че частните фирми сериозно се притесняват от конкуренцията, която "краде" ценните им кадри, като ги примамва с по-високи заплати. Предното проучване на Manpower показа точно това - има голямо текучество, защото хората си намират нов работодател, който ще им плаща повече. В допълнение има и друга причина - ако предприятието иска да се разраства или да попълни свободни щатни  бройки, за да привлече качествени хора, трябва да им предложи добри доходи. 

Има три сектора, които изпитват особен „глад“ за кадри и които са пострадали значително от явлението "доброволно напускане" - „Производство“, „Автомобилна индустрия“ и „Търговия“, посочват авторите на изследването. Обяснимо в тях делът на фирмите, които планират увеличение на заплатите в идните месеци, е доста  висок. В сферите „Банки, финанси и застраховане“, „Споделени услуги“ и „Консултантска дейност“ почти всички компании посочват, че ще има увеличение на възнагражденията. „Консултантска дейност“ е и секторът, в който не просто ще има масово покачване на заплатите, но и в най-голям процент от фирмите увеличението ще е значително - над 20 на сто.

Вероятно заради изпитанията покрай ковид пандемията и заради задълбочаващия се дефицит на лекари и медицински сестри, болниците и ДКЦ-тата също планират по-големи фондове "Работна заплата". 75% от работодателите в сектор „Здравеопазване“ смятат да увеличат възнагражденията на своите служители, показва анкетата на Manpower.

Що се отнася до допълнителните придобивки, по-голямата част от работодателите (58%) не планират съществени промени. Най-голямо увеличение на бонусите и на другите видове материални стимулиране се очертава в секторите „Консултантска дейност“ и „Банки, финанси и застраховане“.

 

Изоставане

На фона на тези резултати анализаторите на Уникредит Булбанк смятат, че като цяло у нас няма да има значително качване на заплатите, което да компенсира сериозно нарасналите цени. Ефектът от вдъхновените от изборите увеличения на пенсиите и на заплатите в държавния избледнява, се посочва в анализа. 

Според проектобюджета за 2022 г. пенсиите и заплатите в публичния сектор ще нараснат съответно с 8% и 5% - доста под увеличенията, които видяхме през миналата година (22% и 15%). Ръстът на заплатите в частния сектор също ще е под нивата от 2021 г., защото продължават проблемите с високите цени на енергоизточниците, металите и т.н., което ще потиска ръста на възнагражденията, обясняват икономистите на банката. Те посочват, че в България недостигът на работна ръка в момента е по-малък проблем в сравнение с други страни от Източна Европа. Но нещата скоро ще се променят и фирмите отново ще са в жестока конкуренция за намиране на работници и специалисти.

 

 

Ключови думи:

заплати, Менпауър

Още

МОН ще помага на закъсали училища
БАН получава 20 млн. лв. за увеличение на заплатите

12.05.2022

1002
Доходите на личните лекари се увеличават с 38%

29.04.2022

Екип на Сега

2886