Quantcast
Лондон забранява свободното движение на работна ръка от ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лондон забранява свободното движение на работна ръка от ЕС

Принц Чарлз безпрецедентно призова британците да отидат на полето и да приберат реколтата
Обновена
12 040
 ЕПА/БГНЕС
Британският вътрешен министър Прити Пател

Долната камара на британския парламент одобри правителствен законопроект, който слага край на свободното придвижване на работна ръка от ЕС от началото на 2021 г., съобщиха информационните агенции. Той бе подкрепен от 351 депутати, против гласуваха 252-ма. Документът трябва да получи и кралско одобрение. Опозиционните лейбъристи се обявиха против разпоредбата, която според тях ще прогони от Великобритания много чуждестранни работници, участвали на първа линия в борбата с коронавируса.

Преходният период за Брекзит изтича на 31 декември т.г. и от януари следващата работниците от страните-членки на ЕС, както и от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, няма да имат свободен достъп до трудовия пазар във Великобритания. "Законът ще играе жизненоважна роля в нашите планове за бъдещото възстановяване на страната", обясни министърът на вътрешните работи Прити Пател, цитирана от Би Би Си. 

Правителството обяви планове за въвеждането на точкова система за прием на работна ръка от чужбина. Тази система ще даде предимство на висококвалифицирани специалисти. Тя обаче още не е одобрена от парламента.

Британската икономика е силно зависима от чуждестранна работна ръка, най-вече от Източна Европа. Те работят основно в сферата на селското стопанство, на сторителство и в здравния сектор.

В същото време престолонаследникът принц Чарлз призова британците да помогнат на фермерите да приберат тазгодишната реколта. Той публикува безпрецедентно видеообръщение, разпространено от медиите на Острова. „В това време на голяма несигурност, голяма част от нормалното ни рутинно всекидневие е изправено пред предизвикателства. Хранително-вкусовият сектор и селското стопанство не са изключение“, заяви принц Чарлз, цитиран от БНР. Той подчертава, че е необходима армия от работници, които да приберат британските плодове и зеленчуци по време на пандемията от коронавируса. Престолонаследникът отбеляза, че работата е тежка, но е изключително необходима, за да се спаси реколтата. В обръщението си Чарлз направи аналогия с времето от Втората световна война, когато т.нар. „Поземлена армия“ от хиляди британски жени излиза по полетата, докато мъжете им са на фронт.

Още

В Северна Анлия започват масови ковид-тестове заради индийския щам

15.05.2021

1472
Великобритания задържа и експулсира пристигащи от ЕС

13.05.2021

„Гардиън“

8750
Украйна конфискува пратка за Англия с алкохол от Чернобил

10.05.2021

1569