Медия без
политическа реклама

Лошите пътища и липсата на кадри правят България неконкурентна

Страната ни за поредна година има слаб напредък в класацията на Световния икономически форум.
Илияна Кирилова
Страната ни за поредна година има слаб напредък в класацията на Световния икономически форум.

България отново остава далеч от първите места в ежегодната световна класация по конкурентоспособност на Световния икономически форум. Страната ни заема 49-о място сред 141 държави, включени в изследването. Все пак в сравнение с миналата година България се изкачва нагоре, но само с две места. Това, което дърпа страната назад, са лошата инфраструктура и липсата на качествени кадри. 

Изследването се прави въз основа на няколко критерия - социално и икономическо развитие, инфраструктура, пазар на труда, образование и здравеопазване, институции, финансови пазари, технологична готовност, условия за бизнес, иновации, свобода на медиите и много други. По някои от показателите България по-скоро може да се сравни със страни от Третия свят, а не с членки на ЕС. 

Най-назад в класацията страната ни е по показателя за лесно намиране на качествени кадри (116-о място), професионален мениджмънт (106), необслужвани заеми (110). Въпреки постоянните хвалби на управляващите колко много се влага в пътищата и там положението не е добро. Според индекса България е на 102-ро място по качество на пътна инфраструктура. Не е изненада и слабото представяне на страната ни по един от основните показатели - сигурност. 111-о място по критерия организирана престъпност изпраща България в дъното на класацията.

На незавидни позиции е поставена страната ни и в критерии като защита на интелектуалната собственост и право на собственост, където сме класирани съответно на 101-во и 105-о място. Изключително зле България се представя и в показателя за "правителство, което да гарантира стабилна политика" - там сме поставени на 97-о място.  Оценките за здравеопазването отвеждат страната ни на 81-во място. По показателя за свобода на медиите България остава на 89-о място. На същата позиция е поставена страната ни и по независимост на съдебната система. 

Това, с което България се отсрамва, е по критериите за "комунална инфраструктура" и интернет услуги. На второ място сме по достъп до електричество, както и по достъп до интернет услуги - 22-ро място. По показателя за интернет потребители обаче оставаме далеч - едва на 76-а позиция.

Добро класиране отбелязваме и във фактора "внедряване на информационни и комуникационни технологии", където и е отредено 30-о място. В критерия пазар на труда (40-о място) и макроикономическа стабилност (43-то) България се представя относително добре.

Все пак България се класира преди всички съседи - Румъния (51), Гърция (59), Турция (61) Северна Македония (82) и Сърбия (72) остават зад страната ни. Въпреки това изоставаме значително от държави като Естония, Чехия и Словения, които са съответно на 31-во, 32-ро и 35-о място. Преди нас са още Унгария, Кипър и Мексико. 

ПО СВЕТА

Най-конкурентоспособната държава сред всички 141 е Сингапур. На второ и трето място са САЩ и Хонконг. Съединените щати са първи по брой квалифицирани кадри и динамика на развитието на бизнеса. Прави впечатление, че като цяло скандинавските страни доминират на предни позиции в класацията. Анализаторите ги представят като изключително технологично напреднали, иновативни и динамични, като същевременно осигуряват по-добри условия на живот и социална защита от другите конкурентни държави.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?