Quantcast
Лошите пътища и липсата на кадри правят България неконкурентна | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Лошите пътища и липсата на кадри правят България неконкурентна

1 003
 Илияна Кирилова
Страната ни за поредна година има слаб напредък в класацията на Световния икономически форум.

България отново остава далеч от първите места в ежегодната световна класация по конкурентоспособност на Световния икономически форум. Страната ни заема 49-о място сред 141 държави, включени в изследването. Все пак в сравнение с миналата година България се изкачва нагоре, но само с две места. Това, което дърпа страната назад, са лошата инфраструктура и липсата на качествени кадри. 

Изследването се прави въз основа на няколко критерия - социално и икономическо развитие, инфраструктура, пазар на труда, образование и здравеопазване, институции, финансови пазари, технологична готовност, условия за бизнес, иновации, свобода на медиите и много други. По някои от показателите България по-скоро може да се сравни със страни от Третия свят, а не с членки на ЕС. 

Най-назад в класацията страната ни е по показателя за лесно намиране на качествени кадри (116-о място), професионален мениджмънт (106), необслужвани заеми (110). Въпреки постоянните хвалби на управляващите колко много се влага в пътищата и там положението не е добро. Според индекса България е на 102-ро място по качество на пътна инфраструктура. Не е изненада и слабото представяне на страната ни по един от основните показатели - сигурност. 111-о място по критерия организирана престъпност изпраща България в дъното на класацията.

На незавидни позиции е поставена страната ни и в критерии като защита на интелектуалната собственост и право на собственост, където сме класирани съответно на 101-во и 105-о място. Изключително зле България се представя и в показателя за "правителство, което да гарантира стабилна политика" - там сме поставени на 97-о място.  Оценките за здравеопазването отвеждат страната ни на 81-во място. По показателя за свобода на медиите България остава на 89-о място. На същата позиция е поставена страната ни и по независимост на съдебната система. 

Това, с което България се отсрамва, е по критериите за "комунална инфраструктура" и интернет услуги. На второ място сме по достъп до електричество, както и по достъп до интернет услуги - 22-ро място. По показателя за интернет потребители обаче оставаме далеч - едва на 76-а позиция.

Добро класиране отбелязваме и във фактора "внедряване на информационни и комуникационни технологии", където и е отредено 30-о място. В критерия пазар на труда (40-о място) и макроикономическа стабилност (43-то) България се представя относително добре.

Все пак България се класира преди всички съседи - Румъния (51), Гърция (59), Турция (61) Северна Македония (82) и Сърбия (72) остават зад страната ни. Въпреки това изоставаме значително от държави като Естония, Чехия и Словения, които са съответно на 31-во, 32-ро и 35-о място. Преди нас са още Унгария, Кипър и Мексико. 

ПО СВЕТА

Най-конкурентоспособната държава сред всички 141 е Сингапур. На второ и трето място са САЩ и Хонконг. Съединените щати са първи по брой квалифицирани кадри и динамика на развитието на бизнеса. Прави впечатление, че като цяло скандинавските страни доминират на предни позиции в класацията. Анализаторите ги представят като изключително технологично напреднали, иновативни и динамични, като същевременно осигуряват по-добри условия на живот и социална защита от другите конкурентни държави.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фейк бюлетин: Водопроводът за Перник отива в Радомир
"Спешната" ковид-помощ за бизнеса се отлага за ноември

30.09.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

2588 5
Бизнесът гледа по-оптимистично на следващите месеци

08.09.2020

522 4

Коментари

bay Dragan

Нямало кадри? Хайде бе !

Всички са обхванати във висшето образование. Даже записват и тези които не са завършили средно с обещание да им го признаят.

Нямало пътища и магистрали ? Лъжа!

Ще ви чуе ТОЙ и не можете да си намерите място да се скриете. Що магистрали и първокласни пътища изгради

 

Интервал

Друго прави България неконкурентна, а лошите пътища и липсата на кадри са малка част от последствията на това другото.

kaily
снимка на kaily

Кадрите забегнаха, щото преди да се прави социална политика, трябва да се мисли, ама дежурните манрки не мислят.

н16
снимка на н16

На второ място сме по достъп до електричество

Останало още от соца, но на по-висока цена.

 

колко много се влага в пътищата и там положението не е добро

Щото строят нещо, но за да откраднат повече (от реално инвестираното). Или се правят показни проекти, а не се решават реалните проблеми?

Magi

Лошото управление на страната е основния виновник за незавидното ни състояние. Всичко останало е следствие на това.

Мошеник

В България действа правилото: не е важно да знаеш и можеш, а да си послушен!

Weiß

Дошло е време да организираме автопробег, и с него да ударим по лошите пътища и нехайството,

съгласно теорията на  Остап Сулейман Берта Мария Бендер бей.

Влез или се регистрирай за да коментираш