facebook
twitter

Чужбина

423 000 румънци и българи работят във Великобритания

1 176
 ЕПА/БГНЕС
Бившият британски финансов министър Филип Хамънд предупреди, че Обедиденото кралство може да се разпадне при Брекзит без споразумение с ЕС.

Около 423 000 българи и румънци работят във Великобритания, сочат официалните статистически данни, цитирани от медиите на Острова. Според тях броят на работещите европейски граждани в страната се е увеличил с около 88 000 главно заради пристигането на хора от Източна Европа. Румънците и българите са били най-голямата група от жители на страните от ЕС, които пристигат да работят във Великобритания, без да се страхуват от предстоящия Брекзит.  Броят на работещите в Обединеното кралство европейци спадна чувствително веднага след референдума за Брекзит през юни 2016 г., но тази тенденция не се запази дълго, коментира в. „Таймс“.

Бившият британски финансов министър Филип Хамънд предупреди в статия във в. "Таймс", че Брекзит без споразумение с ЕС  може да превърне Великобритания в "умалена и необръщаща внимание на общественото мнение малка Англия".  Според него Брекзит без сделка би застрашил целостта на Великобритания, тъй като може да изправи пред крах мирните споразумения в Северна Ирландия и да предизвика референдум, с който провинцията да напусне Обединеното кралството и да се присъедини към Република Ирландия, която е член на ЕС. Филип Хамънд, който беше част от кабинета на бившия премиер Тереза Мей и напусна заедно с нея, остро критика „разрушителния“ подход на премиера Борис Джонсън, който заяви, че независимо от всичко Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври. 

Все още няма коментари

Още

Син на агент на КГБ стана член на Камарата на британските лордове

01.08.2020

3179 10
Швеция препоръча да се работи от вкъщи до края на годината

31.07.2020

Обновена

4612 10
Лондон санкционира 25 високопоставени руснаци по закона Магнитски 

06.07.2020

Обновена

2477 24

Влез или се регистрирай за да коментираш