Медия без
политическа реклама

423 000 румънци и българи работят във Великобритания

15 Авг. 2019
Бившият британски финансов министър Филип Хамънд предупреди, че Обедиденото кралство може да се разпадне при Брекзит без споразумение с ЕС.
ЕПА/БГНЕС
Бившият британски финансов министър Филип Хамънд предупреди, че Обедиденото кралство може да се разпадне при Брекзит без споразумение с ЕС.

Около 423 000 българи и румънци работят във Великобритания, сочат официалните статистически данни, цитирани от медиите на Острова. Според тях броят на работещите европейски граждани в страната се е увеличил с около 88 000 главно заради пристигането на хора от Източна Европа. Румънците и българите са били най-голямата група от жители на страните от ЕС, които пристигат да работят във Великобритания, без да се страхуват от предстоящия Брекзит.  Броят на работещите в Обединеното кралство европейци спадна чувствително веднага след референдума за Брекзит през юни 2016 г., но тази тенденция не се запази дълго, коментира в. „Таймс“.

Бившият британски финансов министър Филип Хамънд предупреди в статия във в. "Таймс", че Брекзит без споразумение с ЕС  може да превърне Великобритания в "умалена и необръщаща внимание на общественото мнение малка Англия".  Според него Брекзит без сделка би застрашил целостта на Великобритания, тъй като може да изправи пред крах мирните споразумения в Северна Ирландия и да предизвика референдум, с който провинцията да напусне Обединеното кралството и да се присъедини към Република Ирландия, която е член на ЕС. Филип Хамънд, който беше част от кабинета на бившия премиер Тереза Мей и напусна заедно с нея, остро критика „разрушителния“ подход на премиера Борис Джонсън, който заяви, че независимо от всичко Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата