Медия без
политическа реклама

България търси чак в Монголия евтина работна ръка

Социалното министерство кани трудови мигранти от Централна Азия

15 Яну. 2020
В последните години има скокообразно увеличение на вносната работна ръка, най-вече в туризма - годишно идват над 8000 души
БГНЕС
В последните години има скокообразно увеличение на вносната работна ръка, най-вече в туризма - годишно идват над 8000 души

Българските власти са разширили значително периметъра, в който търсят внос на евтина работна ръка. Към молдовците и украинците скоро може да се присъединят граждани на Таджикистан, Узбекистан, Киргизката република, даже Монголия. Това става ясно от отговор на парламентарен въпрос на социалния министър Деница Сачева. Преговорите за трудова миграция на хора от трети страни са представени като мярка за социална и демографска политика и търсене на резерви за пазара на труда.

България има сключени спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Грузия, преговаря и с Украйна и Беларус, съобщава на депутатите министър Сачева. Иницииран е също така "процес за установяване на взаимен интерес за сключване на спогодби с трети държави от региона на Централна Азия". Сред тези държави са изброени Азербайджан, Казахстан, Киргизката република, Монголия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Всъщност с Киргизката република, Азербайджан и Узбекистан в последните работни дни на миналата година правителството е одобрило проекти на спогодби за регулиране на трудовата миграция.

В последните години има скокообразно увеличение на вносната работна ръка, най-вече в туризма - годишно идват над 8000 души. От друга страна, правителството едва сега прогледна, че не може до безкрай да се държи ниска цената на труда у нас, защото накрая няма да има кой да работи. Според анализ на Института за пазарна икономика 12% от заетите у нас са работещи бедни, а според официална статистика на финансовото министерство на минимална заплата се осигуряват над 1 млн. българи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?