Медия без
политическа реклама

Агенцията по заетостта се похвали с над 17 000 активирани безработни

17 Септ. 2019
Трудова борса, специално насочена за нуждите на туризма във Варна.
БГНЕС
Трудова борса, специално насочена за нуждите на туризма във Варна.

17 328 лица, които нито учат, нито работят, нито търсят работа са били мобилизирани тази година поне да се запишат в бюрата по труда. През август 21 645 души са се регистрирали като безработни, от тях 1541 са били неактивни, съобщи Агенцията по заетостта. Активирането на хората да търсят работа става обикновено чрез трудови посредници, специални медиатори - например сред ромските групи, информационни кампании и срещи със завършващите образование в кариерните центрове. Има и младежи, които убеждават връстниците си да предприемат стъпки към заетост или продължаване на образованието - те се наемат към общините и работят дори с незавършили училище, като ги убеждават да се върнат в класната стая.

През август равнището на безработицата се запазва без промяна, след като предходния месец имаше незначително увеличение, което бе обяснено именно с усилията на агенцията да върне в работната сила хора, които не търсят активно работа. Регистрираните безработни са 172 643 души, с 11 319 по-малко в сравнение с август 2018 г. Постъпили на работа са 14 512 души, като 89.8% от тях са устроени в реалната икономика. През август в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация) са обхванати нови 157 безработни лица. Завършилите обучения през месеца са общо 1281 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 17 244, като 63.4% от тях са в частния сектор. Подготовката на учебната година дава отражение на търсенето, тъй като 16% от отворените позиции са заявени в образованието. Една пета от свободните работни места са в преработващата промишленост, а в края на летния сезон хотелиерството и ресторантьорството е заявило 7.2% от свободните позиции.

ГЛАД

Наред с учителите най-търсените групи професии и този месец са: работници в добивната и преработващата промишленост, оператори на стационарни машини и съоръжения; строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; стопански и административни техници и приложни специалисти; водачи на МПС и подвижни съоръжения и други.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?