Медия без
политическа реклама

Водата поскъпва с над 20% в половин България

От Нова година сливенското ВиК вдига цената с 41%, в Разград ще плащат 6.08 лв. за кубик

Очертава се поскъпване на ВиК услугите в цялата страна.
Илияна Кирилова
Очертава се поскъпване на ВиК услугите в цялата страна.

ВиК дружествата готвят голямо новогодишно сурвакане за абонатите си. Ако Комисията за енергийно и водно регулиране одобри обсъжданите разчети, в половин България цените за 1 куб.метър вода ще се повишат с повече от 20%. А в абсолютна стойност най-скъпо ще е в област Разград, където потребителите ще плащат по 6.08 лв. за кубик. В още 8 области цената ще надхвърли  5 лева. Това са  Варна, Шумен, Силистра, Смолян, Търговище, Хасково, Стара Загора  Русе. Буквално на стотинки разстояние от тази група са Бургас и Ямбол - с очаквани съответно 4.987 лв. и 4.964 лв. за кубик. Впрочем шуменци и варненци и сега плащат над 5 лева, но след Нова година сметките им ще пораснат още - съответно с 9.4% и с 6.4%.

От големите ВиК предприятия най-голямо процентно увеличение иска фирмата, обслужваща Сливенска област - 41 на сто. Иначе рекордът е на дружеството, доставящо вода на Берковица - то предлага 80% скок.

Чувствително - с над 20%, ще е поскъпването и в областите Видин, Хасково, Враца, Ловеч. За Монтана се очертава 19.9% повишение. 

Само клиентите на "Кюстендилска вода" почти няма да усетят промяна, тъй като предложената от дружеството корекция е само 1.4 процента нагоре.  

Комисията за енергийно и водно регулиране вече обсъди бизнес плановете на ВиК предприятията и няма възражения срещу техните разчети за поскъпване. Сред малкото изключения е "Софийска вода", която още не е внесла в КЕВР актуализираните си инвестиционни намерения. Но в плана, който вече представи пред Столичния общински съвет, концесионерът предлага  над 22% поскъпване за идната година - от сегашните 2.94 лева на 3.60 лв. за кубик.

Регулаторната комисия вече обяви, че повсеместното повишаване на тарифите е обосновано и неизбежно, и нарече критиките срещу поскъпването  "популистки". Корекциите се налагали заради инфлацията, вдигането на минималната заплата, както и на заплатите във ВиК сектора с 15% и т.н. В тази посока се изказа и председателят на КЕВР Иван Иванов:

Изменението на цените на ВиК услугите е законово и икономически обосновано. Ако Комисията се съобрази с някои популистки искания за запазване на сегашните цени, това означава да наруши съзнателно редица изисквания – да не отрази натрупаната инфлация, да не изпълни националното споразумение за ежегодно повишаване с 15% на възнагражденията във ВиК сектора; да не отчете одобреното повишение на минималната работна заплата за страната; да не отчете изменението в цените на електрическата енергия; да не отрази натрупаната инфлация. Ако това се случи, регулаторът ще постави целия воден сектор в риск и осигуряването на жизнено важните услуги за потребителите ще бъде застрашено. Ние това не можем да позволим“, обясни доц. Иван Иванов.

Но националният омбудсман Диана Ковачева има сериозни възражения. Тя припомни, че от години някои ВиК дружества все се оправдават, че се налага да вдигат цените, за да правят инвестиции, а в същото време течовете по мрежата остават огромни и няма подобрения в качеството на водата. Според Ковачева с предложените поскъпвания от Нова година цената на ВиК услугите в по-бедните райони ще надхвърли т.нар. праг на социална поносимост - тоест сметките ще са непосилни за много от абонатите

КЕВР трябва да вземе окончателно решение за промените в тарифите на свое заседание на 22 декември.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата