Медия без
политическа реклама

Уволнен от АПИ: Само българите мечтаят за вечни магистрали

Бившият член на УС на пътната агенция Иван Досев даде абсурдни обяснения за скандалните практики в работата й

28 Май 2021

Абсурдни обяснения за раздаваните на тъмно милиарди от АПИ и държавното дружество „Автомагистрали“ даде пред bTV отстраненият член на управителния съвет на АПИ инж. Иван Досев. Той оправда действията на агенцията с давани от МРРБ разрешения за всяко плащане и на фона на плачевен репортаж за състоянието на конкретна магистрала – „Тракия“, упрекна българите, че си представят строителните дейности като вечни. Както „Сега“ писа, цялото ръководство на АПИ бе сменено вчера от новия служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова с аргумента, че са позволявали авансови плащания за дейности без реална проектна готовност.

„Тази причина изобщо не е коментирана с нас. В заповедта се изтъква, че ни отстраняват по преценка на министъра. В това няма никакъв проблем - министърът иска нов екип, назначава го“, обясни Досев. Той предупреди, че не може да говори в детайли за авансите, защото уговорката с телевизията за тема на интервюто била друга, но все пак успя да се сети, че министерството вероятно има предвид договора за укрепване на 74 свлачища на обща стойност от близо 500 млн. лв. с държавната фирма „Автомагистрали“. По време на изслушванията в комисията по ревизията се разбра, че по този договор да платени аванси за над 200 млн. лв., а има само два от 74 обекта имат издадено разрешение за строеж. Към декември 2020 г. дадените аванси по информация на „Сега“ бяха 143 млн. лв. без ДДС.

„Договорите за укрепване на свлачищата са за инженеринг и включват проектиране и строителство. Нормално е след аванса да започват дейностите. Част от тях отиват за строителство, част от тях – за проектиране“, коментира Досев. Според него даването на аванси било метод, който допринася да се извършат в разумни срокове всички подготвителни дейности за строителство. Това обяснение е много странно на фона на огромния обем от работа, която стои несвършена и към момента. Договорът за укрепване на свлачищата е от декември 2018 година. В същото време по него са платени огромни суми, надхвърлящи нормалните дялове за авансово финансиране, коментират експерти.

Според Досев, така или иначе, за авансите не може да се обвинява АПИ, защото парите се получавали целево от МРРБ. „Парите стоят в една сметка на МРРБ и се отпускат по заявка на агенцията с разрешение на министерство“, коментира той. Той изрази недоумение накъде се отива с твърденията за нещо нередно. Сходен коментар направи и за масовото превъзлагане на дейност от контрагента на АПИ – държавната фирма „Автомагистрали“. „Автомагистрали“ изпълняват два договора за АМ „Хемус“ на стойност близо 3 млрд. лв., като превъзлагат огромна част от дейността натъмно без процедури по ЗОП на външни изпълнители. "За нас изпълнител по тези договори е АПИ. Ако се превъзлага дейност, въпросът не е към нас", счита Досев. Той не обясни защо АПИ е толкова незаинтересована по темата, при положение че става въпрос за милиарди и агенцията се явява възложител по тези договори.

КАЧЕСТВО

Досев се опита да каже на черното бяло и по повод разработка на bTV за качеството на завършения през 2012 г. участък от АМ „Тракия“ в отсечката от Стара Загора до Карнобат. На фона на конкретни цитати от доклади за допуснати големи нарушения при строителството на магистралата Досев изчете негова справка от проверки, които показали, че всичко е наред. Според него било световна практика магистралите да минават през профилактичен ремонт след 7-8 години. „За българина всяко нещо трябва да е вечно, но не е така“, счита Досев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата