Quantcast
Уникредит Булбанк отново измести Банка ДСК от върха | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Уникредит Булбанк отново измести Банка ДСК от върха

Активите на ПИБ, която е сред петте най-големи у нас, надхвърлиха 10 млрд. лева
7 717

Уникредит Булбанк отново оглави класацията на "китовете" в българската банкова система. Това показват новите данни на БНБ - към 30 септември. Предното тримесечие на първо място изскочи Банка ДСК, но ето че сега има размяна на позициите, след като Уникредит Булбанк отчита активи в размер на 23.1 млрд. лв., а Банка ДСК е с  22.3 млрд. лева.

На следващите позиции с малка разлика в активите са ОББ (11.6 млрд. лв.) и Пощенска банка (11.4 млрд. лв.). На пето място се нарежда Първа инвестиционна, която за първи път преминава границата от 10 млрд. лева.

Челната петорка управлява активи на стойност 79 млрд. лв. - тоест две трети от общо 119-те млрд. лева в цялата банкова система, показват данните на БНБ за третото тримесечие.   

В десятката на най-големите влизат още Райфайзенбанк, ЦКБ, единствената държавна банка ББР,  Алианц Банк и Прокредит Банк.

 

Уникредит Булбанк отчита най-голям ръст в активите си за последните 3 месеца, изчисли Profit.bg. На годишна база обаче най-голямо увеличение бележи Банка ДСК (6.4 млрд. лв.) - което се дължи на придобиването на Ескпресбанк. 

В момента у нас оперират 24 банки, а прогнозите са, че процесите на консолидация ще продължат и догодина може да очакваме нови сделки в сектора. 

 

 

Ключови думи:

банки, класация, БНБ
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Коронакризата сви печалбата на банките с над 40%

04.01.2021

МИЛА КИСЬОВА

1344 12
Прогнозата на шефа на БНБ: От 1 януари 2024 г. пазаруваме в евро

19.12.2020

2575 6
Държавни банкери и чиновници също порязаха закона за личния фалит

15.12.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2127 7

Коментари

Льо Клер

Гледам, че офисите на банките намаляват, за сметка на зоомагазините, което е нова тенденция в настъпилото отчуждение... и от парите! 😉

Мариана Кълвачева

По Дондуков имало вече над 25 затворени магазина, но пък банките греят отвсякъде.

Сметките им за ток надхвърлят бюджета на малка африканска държава.

Може хляб да няма, но банки и въздух трябва да има.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Тая статистика не е за гордост. Ако икономиката се развиваше и банките я обслужваха адекватно с инвестиционно кредитиране, никога нямаше да си мерят сухата пара в трезорите си. Не затова са измислени банките.

Льо Клер

Не си прав!

Банката ми помогна да си стъпя на краката. Взе ми колата. 😿

Flamand

Тая статистика не е за гордост. Ако икономиката се развиваше и банките я обслужваха адекватно с инвестиционно кредитиране, никога нямаше да си мерят сухата пара в трезорите си.

Не е! Много е зле! Щом уж образовани хора смятат, че "активи" са "сухата пара в трезорите".

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Щом уж образовани хора смятат, че "активи" са "сухата пара в трезорите".

 

За българските банки са това. И ипотекирани апартаменти. Други активи българските банки нямат. Имаше една банка, КТБ се казваше, която имаше истински и сериозни активи, но ѝ видяха сметката. И в България всички банки са търговски. Нямаме инвестиционни  освен ББР. Затова, да, основната маса банкови активи е кешът в трезорите

bay Dragan

Ха,ха,ха!

Ха сега кажете каква е оценката на ипотеките. Щото вие банкерите налагате/задължавате/ оценителите да ви оценят ипотеките минимум 2 пъти повече от пазарната оценка . А те и по пазарна не могат да се продадат.

Лъжа и измама.

Solace

Глупости. 

Активите на банките далеч не са суха пара. Всеки с малко счетоводна грамотност знае какво се записва в активи и какво в пасиви.

Голяма част от актива са вземанията по раздадените кредити (ипотекираният апартамент е актив за собственика, не за кредитора!). Има и суха пара, има и дълготрайни активи - особено по-големите банки (напр. ДСК има много собствени офиси и сгради).

 

В този ред на мисли, и КТБ никога не е имала добри активи. Имаше доста вземания, които се оказаха слабо обезпечени. КТБ в моите очи никога не е била пример за търговка банка. Както и ББР не е пример за каквато и да е банка. И двете са със сериозно политическо влияние и, да речем, нетрадиционна пазарна ориентираност.

 

И накрая - търговските банки извършват и инвестиционна дейност. И то в степен, достатъчна за задоволяване на потребностите на икономиката ни.

Flamand

https://www.bnb.bg/BankSupervision/BSCreditInstitution/BSCIFinansReports/BSCIFRBankingSystem/BS_202009_BG

 

Към 30.09 за банковата система като цяло в хил. лв.:

Общо активи - 119 221 616

Парични наличности - 2 263 779

 

Lillian
снимка на Lillian

Други активи българските банки нямат. Имаше една банка, КТБ се казваше, която имаше истински и сериозни активи, но ѝ видяха сметката.

 

грешиш, активите на банките са основно кредитите, които са раздали, привлеченият ресурс/депозити/ е  пасив

а КТБ нямаше сериозни активи, петте й милиарда кредити бяха раздадени в голямата си част на около двадесет клиента, което е супер рисково

 

ps сега видях,че преди мен колегите са уточнили това 

Светозар

По добра банка от КТБ - няма.

Гарантирано от - Борисов, Пеевски, Цацаров и Гешев.

Влез или се регистрирай за да коментираш