Медия без
политическа реклама

Туристически организации искат смяна на министър Динкова

За 9 месеца тя не направи нищо, освен безмислени срещи, които остават без резултат, смятат различни представители на бранша

23 Февр. 2024
Още при назначаването на Зарица Динкова за министър на туризма браншът изказа резерви за компетентността й да ръководи туристическия сектор.
Още при назначаването на Зарица Динкова за министър на туризма браншът изказа резерви за компетентността й да ръководи туристическия сектор.

Туристически организации една през друга обявяват публично тези дни, че са срещу оставането на Зарица Динкова като министър на туризма при ротацията на 6 март.

Първо от Българската асоциация на туристическите агенции се обявиха за смяна на ресорния министър и дори поискаха среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, за да изложат аргументите си. „Категорично Зарица Динкова не трябва да остава на поста министър на туризма. За 9 месеца тя показа, че нищо не прави, освен някакви безмислени срещи, които остават без резултат. По никакъв начин не откликва на проблемите на бизнеса“, заяви пред TravelNews проф. Георги Рачев, зам.-председател на асоциацията на туристическите агенции. Според него Динкова е далече от бизнеса и не разбира нищо от туризъм.  Турагенциите са недоволни, че туризмът продължава да не е приоритет на държавата  и само нашата страна в Европа не е възвърнала туристите и приходите в сектора на нивата от преди ковид-пандемията.

От Обединение "Бъдеще за туризъм" също са недоволни от представянето на Динкова. "Искаме човек, който да иска да работи за решаване проблемите на бранша“, обяви Павлина Илиева, председател на обединението. Тя припомня, че все още нищо не се прави за създаване на обещания гаранционен фонд за туроператорите, нито се работи по нов закон за туризма.

Председателят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков също коментира, че общуването на бизнеса със сегашния министър е много трудно. „Никакво желание за подкрепа на бизнеса и вникване в неговата проблематика. Няма никакво общуване с бранша, а само с определени сдружения, които не критикуват министъра“, посочи той. Кичуков отчита, че единственото, с което може да се похвали министър Динкова за времето, през което е на поста, са отпуснатите 5 млн. лв. от бюджета за финансиране на маркетингови дейности в Черноморските общини в партньорство с туроператорите. Рано е обаче да се каже дали тази програма ще е ефективна.

Браншът критикува Динкова, че през изминалия летен сезон не е защитила адекватно българския туризъм по време на хибридните атаки срещу Българското Черноморие след взривяването на язовир „Нова Каховка“ в Украйна. Намесата й е била закъсняла, едва след изявлението на Министерството на околната среда и водите.

Критики към нея бяха отправени и заради колебливата й намеса по повод приетия на първо четене Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Туристическият бранш е силно обезпокоен от предвижданото изграждане на вятърни генератори в Черно море около Шабла и Каварна и очакваха ресорният министър да поиска оттегляне на законопроекта. Динкова обаче разочарова с твърде меко становище до комисията по енергетика, в което тя призовава за намиране на "баланс между прогреса в енергетиката, запазване на природните дадености и поминака в черноморския регион". Във въпросното становище Динкова призовава от обхвата на спорния законопроект да бъде изключена акваторията на Черно море с ширина 200 метра, измерена от бреговата линия - което означава перките в морето да са почти под носа на летовниците.

Браншът е недоволен и от липсата на промяна в рекламата на България като туристическа дестинация. "Не виждаме промени за по-добро. На българските щандовете на международни изложения се рекламират отделни общини, което като краен резултат е кръгла нула", подчерта Ивелин Кичуков.

Ричард Алибегов от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) заяви в интервю пред TravelNews, че има изключително много сигнали за нередности срещу министъра на туризма Зарица Динкова. „Министерството на туризма раздава страшно много пари и ние сме започнали наши проучвания. Събираме информация как и на кои асоциации се дават пари, къде отиват средствата за реклама и как се изразходват“, каза Алибегов. 

Асоциацията на планинските водачи в България също иска смяната на министъра на туризма. "Не се изпълнява правителствената програма за развитие на устойчив туризъм и насърчаване на специализираните форми", заяви Любомир Попйорданов, председател на организацията, член на „Продължаваме промяната“ и бивш депутат от партията.

"С отпуснатите 5 млн. лв. от министър Динкова на черноморските общини реално се подпомагат само летния туризъм и големите бизнеси. Това е извън идеите на „Продължаваме промяната“ и реално се продължава дейността от времето на ГЕРБ и бившия министър тогава Николина Ангелкова, която работеше само с големия бизнес", подчерта Попйорданов. По думите му във всички министерства се осъществяват реформи и промени в закони, докато в Министерството на туризма няма такива, дори няма дебат за коригиране на Закона за туризма, който е остарял. Същото се отнася и за националната стратегия за развитие на туризма.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Зарица Динкова, туризъм