Медия без
политическа реклама

Турция ограничава износа на руски петрол през Босфора

Противно на прогнозите, цените на нефта паднаха на най-ниското си ниво от два месеца

19 Ноем. 2022
Прогнозата на руския президент Владимир Путин за скок на цените на петрола засега не се сбъдват, а под заплаха се оказа износа на руски петрол от Новорусийск
БГНЕС/ЕПА
Прогнозата на руския президент Владимир Путин за скок на цените на петрола засега не се сбъдват, а под заплаха се оказа износа на руски петрол от Новорусийск

Турция се присъединява негласно към новите санкции по отношение на руския петрол, които включват таван на цените и забрана за застраховане на танкери. От 1 декември Турция затваря Босфора и Дарданелите за плавателни съдове, превозващи нефт, ако те нямат застраховка, съобщи Bloomberg, като се позова на писмо на турското транспортно министерство до собствениците на кораби и танкери.

За руските производители на нефт ще бъде почти невъзможно да получат застраховка на продукцията си: от 5 декември тя ще е достъпна само за танкери, които ще превозват нефт по цени под установения таван. На практика санкциите върху застрахователните услуги са тотални, след като към тях се присъедини Великобритания, където е базирана Международната група на клубовете за взаимно застраховане на корабовладелците (International Group of P& I Clubs, или IG P& I). Тя обединява 13-те най-големи клуба за застраховане на съдове (Англия, САЩ, Скандинавия, Япония и др.), които в момента обезпечават около 90% от световния тонаж на морски съдове.

Турски чиновник потвърждава пред Bloomberg, че новите правила са свързани с европейските санкции, макар Турция формално да не се е присъединявала към тях. Решението е свързано с необходимостта да се гарантира безопасността на проливите и евентуални компенсации при разлив на нефт например, обяснява той.

Така под удара на санкциите ще се окаже целият износ на руски нефт от Новоросийск - около 650 хиляди барела на денонощие.

На Източния икономически форум през септември руският президент Владимир Путин нарече тавана на цените на руския петрол "абсолютно тъпо решение" и заплаши да прекрати напълно доставките към страни, които го подкрепят. "Нито газ ще доставяме, нито нефт, нито въглища, нито мазут", заплаши той. През юли, по време на визитата си в Иран, прогнозира, че заради тавана цените на нефта "ще скочат до небесата".

Засега обаче прогнозата му не се сбъдва. Вчера цените на петролния пазар се сринаха до най-ниското си ниво за последните два месеца, пише Finanz. За първи път от октомври цената на петрол сорт Brent паднаха под 90 долара за барел, а сорт WTI - под 80 долара. Обикновено това води до намаляване и на цените на руския петрол (Urals е по-лошо качество и не може да се продава по-скъпо от тях). Освен това след началото на войната в Украйна и наложените санкции, Русия е принудена да продава своя петрол с големи отстъпки. В момента руският петрол се продава с около 25,5 долара по-евтино от Brent, като през последните седмици отстъпките се увеличиха, тъй като Индия и Китай ограничиха покупките си, страхувайки се от санкциите на САЩ и ЕС.

От 5 декември ЕС ще се откаже от морските доставки от Русия, а страните от Г-7 въвеждат "таван" на цената на руския петрол.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата