Медия без
политическа реклама

Транспортният министър смени шефа на холдинг БДЖ

Ангел Стоянов поема управлението от Йордан Мирчев, който заемаше длъжността изпълнителен директор само три месеца

12 Апр. 2022Обновена
БГНЕС

Транспортният министър предприе поредни кадрови промени в БДЖ. Йордан Мирчев – изпълнителният директор на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД, е освободен от длъжност. 

Мирчев беше назначен на поста през януари т.г., след като предишното ръководство бе сменено с мотиви за лошо мениджърско управление, организационни пропуски и забавен контрол по изпълнение на ремонтните програми.

Новият генерален директор на холдинг БДЖ ще бъде Ангел Стоянов, съобщи пред БТА транспортният министър Николай Събев. По думите му Стоянов е избран след конкурс и е "един великолепен специалист и експерт, който освен че разбира от железници, разбира и от цифри". Все още няма официално съобщение от транспортното министерство за новото назначение.

Попитан какви са мотивите от поста да бъде освободен Йордан Мирчев, министър Събев посочи, че не е останал доволен от представения от него бизнес план за новото предприятие, което ще се учреди след обединяването на пътническите и товарните превози.

"В момента, от който обявихме, че започва вливане на трите отделни предприятия в  БДЖ - Пътнически превози, БДЖ – Товарни превози и Холдинга БДЖ, от Съвета на директорите подготвихме пътна карта, която създаваше правната рамка как от трите предприятия да направим едно. Една от стъпките изискваше в срок до 15 март да представим документа до НК "Железопътна инфраструктура“ за това, че новото предприятие ще бъде финансово стабилно с пет годишен бизнес план и други документи за лицензирането на това предприятие до 15 септември", обясни Събев.

Той обаче върнал за преработка два опита за бизнес план, като вторият по никакъв начин не е отчитал икономическия резултат от вливането.“Наложи се да работя като изпълнителен директор на БДЖ, което не беше честно, защото имам ангажименти към пристанища, летища и т. н.“, коментира Събев. Казах им: Имате страхотна визия, но това, което към момента сте направили не означава, че искате да го направите", добави транспортният министър.

Още с встъпването си в длъжност министърът на транспорта обяви, че планира обединение на товарните и пътнически железопътни превози и съществуващия "Холдинг БДЖ" в единна компания. Целта е съкращаване на административните разходи и намаляване на дълговете, така че в началото на 2024 г. единното дружество БДЖ да излезе на капиталовите пазари, посочи Събев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата