Quantcast

Медия без
политическа реклама

Транспортният министър: Не си отиват хора, за да дойдат наши хора

Николай Събев обеща дълбоки реформи, включително и в Морска администрация

17 Дек. 2021
БГНЕС

Новият министър на транспорта Николай Събев обяви, че уволненията в БДЖ не са направени самоцелно, само за да бъдат назначени "наши хора". 

Той обясни, че освобождаването wправителя на БДЖ-Пътнически превози Любен Нанов e следствие на констатирани редица нарушения по времето на служебния министър Христо Алексиев. 

"Разгледахме резултатите и данните, които той ни представи, и трябваше да вземем решение да започнем помяната в БДЖ. Ръководители, чиито ведомства са с лоши финансови резултати и качество на управление, не бива да чакат да им поискат оставката - каза Събев пред БНТ. - Нанов беше освободен, защото цифрите не са окуражителни. Лошото състояние на мотрисите и вагоните е един от мотивите. Министър Алексиев вече беше подал нужните документи в органите, които ще резследват този случай. В момента тече разследване, но нарушенията са очевидни. Започваме работа с две предприятия, които са във фактически фалит. За да стане промяната, първо трябва да се направи промяна в ръководството. Човекът който в момента е управител на пътнически превози е временно на поста - докато обявим конкурс. В момента подготвяме условията за конкурса. Ние искаме да видим хора, които са годни за работа и имат желание да правят реформа. Самият аз нямам фаворит за поста, не разчиствам път за никого."

Транспортният министър Николай Събев е отстранил днес от длъжност управителя на БДЖ-Пътнически превози Любен Нанов. Това съобщи самият Събев пред БНР.

Събев заяви, че все още не знае как ще завърши годината БДЖ, тъй като няма окончателните данни. И обеща: "Ще последват и други оставки. Става въпрос за това, че ръководители, които имат лошо качество и лоши финансови резултати, те просто не са ръководители. Така, че това е естествено. "

Транспортният министър обаче добави, че ако има само промени в ръководните позиции, това не е реформа, а кадрова промяна. 

"Реформата е, че имаме цел - транспортната система на България да бъде ефективна, хората да са доволни като потребители. Не си отиват едни хора, за да дойдат наши хора, и това е важно да декларирам още отсега. Моля ви, медиите да наблюдавате действията ни, за да видите дали ще е така. Не държим хората, с които ще работим да са от определена партия или организация, а да са годни и да имат квалификация, опит, качества за промяната и не на последно място да са решени на реформата. Аз сам няма да направя реформа, ако нямам силен екип и съмишленици", каза още Събев. 

Министърът каза, че днес му е само 4-ият работен ден и не се е запознал в детайли със ситуацията, финансовите резултати и статистиките на БДЖ. А след като се запознае, ще уведоми незабавно обществото, защото целта му е всичко да става прозрачно и пред очите на обществото.

"Основният проблем на БДЖ е, че не можем да направим силна оферта към потребителите - те в момента са социално слаби, пенсионери. А българинът като цяло ползва колата си - добави Събев. - Визията е да предложим такива условия на българина да пътува, че те да търси този вид транспорт."

Министърът говори от родния си град Русе, където днес ще проведе обществено обсъждане на идеята за летище. Той благодари на служебния министър на икономиката Даниела Везиева, която е "подготвила почти на 99% всички документи и остава само ние да завършим сделката". Събев добави, че е много важно самите граждани, бизнесът в Русе и експертите да са убедени от необходимостта от въздушна връзка.

Според него билетът за самолет Русе-София ще е на цената на автобусния билет, поне така била предложила частната компания, която иска да оперира по линията.

Събев съобщи също така, че е изискал от служебния зам.-министър Александър Кулев доклад за състоянието и на летище "София" и като приключи проверката, "обществото ще бъде информирано".

Министърът говори и за плановете си да бъде ускорено преминаването на хора и товари през Дунав мост, което било пилотен проект. "Нямам съмнения, че ще успее - въпросът е кога - добави той. - След това започваме да работим по другите ГКПП, където има опашки. Имаме пълната подкрепа за това от министъра на вътрешните работи."

По повод заседналия в края на лятото край Камен бряг кораб "Вера Су" и сагата с неговото изтегляне, Николай Събев е провел вече среща в парламента с експертите по морските въпроси. 

"Има много интересен доклад във връзка с научените уроци. Рано е да кажа какво ще предприемем за "Вера Су". В момента продължава ремонтът на кораба и нямам информация колко ще струва. За нас е важно България повече да не изпада в такава ситуация. Ще има реформи в Морска администрация, въобще започваме дълбока реформа".