Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдебен изпълнител блокира сметки на "Булгаргаз" по искане на БОЕЦ

Гражданското сдружение спечели дело срещу държавното предприятие за укриване на информация

Фейсбук
Председателят на БОЕЦ Георги Георгиев определя спечеленото дело срещу "Булгаргаз" като много важна победа на гражданското общество.

Сметките на държавната фирма "Булгаргаз" се оказаха блокирани, след като гражданското сдружение БОЕЦ спечели дело срещу нея в навечерието на Нова година. 

"През декември 2022 г. осъдихме БУЛГАРГАЗ заради отказа да ни отговори какви преговори води с ГАЗПРОМ и защо се тиражират твърдения, че руснаците щели осъдят България, задето не иска да плаща газа в рубли", обясни председателят на БОЕЦ Георги Георгиев. 

 

На 29 декември представители на организацията са връчили на главния юрист на газовото предприятие копие от съдебното решение и вече тече 14-дневен срок, в който "Булгаргаз" трябва да представи информацията, поискана по реда на ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация).

Междувременно на 4 януари от БОЕЦ са се снабдили и с изпълнителен лист за разноските по спечеленото дело срещу "Булгаргаз" и на 4 януари частен съдебен изпълнител е наложил запор на банковите сметки на газовото предприятие. 

"Докато министрите на Радев ни облъчваха и манипулираха с лъжи и внушения как ГАЗПРОМ ще осъди БУЛГАРГАЗ, БОЕЦ взе, че осъди БУЛГАРГАЗ!  Сега очакваме да получим изисканата информация за задкулисните договорки с Кремъл", обясни Георги Георгиев. Той отбелязва и положителна метаморфоза в поведението на служителите на "Булгаргаз".

"При предишното ни влизане в "Булгаргаз" бяхме посрещнати враждебно и с агресия. Сега всички бяха много внимателни и ни приеха незабавно. Пример за възпитателния ефект, който БОЕЦ постигаме върху държавните администрации и служители с нашите действия, акции и протести. Никой не може да се отнася неуважително с  гражданите", коментира Георгиев. Той определя осъдителната присъда срещу "Булгаргаз" е като изключително важен успех и обяснява защо:

"Те отричаха, че са задължен по ЗДОИ субект и отказваха да предоставят каквато и да е информация от обществено значение. Сега тази омерта е счупена и този прецедент дава възможност на всеки да изисква и получи информация не само от "Булгаргаз", а и от всички държавни дружества с подобен статут – "Булгартрансгаз", НЕК, БЕХ и т. н.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?