Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет тика България към опасни газови капани

Обратният завой към „Газпром“ носи рискове за студена зима и щети за милиарди

23 Авг. 2022ОбновенаВАСИЛ ТАШЕВСКИ
Увлечено по приказки за изгодни доставки от „Газпром“, служебното правителство поръча само един от договорените седем танкера с втечнен газ от САЩ.

Служебният кабинет води България към огромни рискове, свързани с газовите доставки. При това министрите, назначени от президента Радев, си служат с октровени заблуди, за да оправдаят резкия завод обратно към Кремъл и "Газпром". Резултатите от тези маневри може да са печални - от ново внезапно спиране на руските доставки до дела за милиарди в международни арбитражи, които България да загуби заради гафове на служебния кабинет.

Вчера на брифинга в МС министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че като дойдели доставките от Русия, можело да се достигне много евтин микс от под 250 лв. за мегаватчас ( цената за август, определена от КЕВР е 297,89 лв., а прогнозата за септември е над 300 лв.) 

Всъщност руският газ няма как да е много евтин, защото цената му за българския пазар по дългосрочния договор с "Газпром" е "вързана" за цените на европейските пазари - 70% от цената на синьото гориво зависи от котировките на нидерландската борса TTF, а останалите 30% се формират според цените на петрола и нефтените деривати за 6-9 месеца назад.От началото на август средната цена за 16 работни дни на TTF е 215,93 евро за мегаватчас и продължава да се качва, като вчера по обяд достигна месечен рекорд от 292 евро.

 

Сметки

При усреденото ниво от началото на август от почти 216 евро или 421,07 лв./мвтч излиза, че само борсовата компонента от 70% от котировките на TTF e 294,75 лв. Като добавим и 30-те процента влияние на цените на петрола,  или около 21 лв. за мегаватчас, цената на „Газпромекспорт“ за септември би била поне 315,23 лв. Вчера работодателските организации твърдяха, че за бизнеса границата на поносимост била 250 лева. А според шефа на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев при сдобряване с "Газпром" можело да се постигне цена от 200 лева. Не стана ясно откъде идва тази фантасмагорична информация на Велев.   Още повече,  че от Кремъл и "Газпром" заплашиха, ще продължат курса към все по-скъп природен газ като отмъщение срещу Европа, която подкрепя Украйна във войната с агресора.   

Руският природен газ е поскъпнал с 2000% за последните 2 години. Това обяви икономистът Георги Ангелов пред Нова тв.

Според енергийния експерт Васко Начев до края на месеца цените на нидерландската борса може да достигнат и 300 евро за мегаватчас. При това положение руското синьо гориво ще поскъпне още.

Кой кого

Друга голяма опасност е влизането в преговори с "Газпром", който на 27 април спря да изпълнява договора си. Ако това се случи, България на практика ще обяви, че въпреки всичко продължава да смята руската страна за коректен партньор. Правителството "Петков" настояваше "Газпромекспорт" да поднови доставките, но газ няма. При тези обстоятелства България би спечелила съдебен спор, но влезем ли в "пазарлъци" с „Газпром“ - за смяна на схемата на плащане, за цени или за друго, автоматично се поставяме в обречена позиция при бъдещ арбитраж, обясняват експертите. „Сега при арбитраж те (руснаците - белл ред.) нямат полезен ход. Затова има огромен натиск от тяхна страна да се поддадем и да влезем в преговори“, обясни Васко Начев. Той определи като несериозен аргумента, че България трябвало да склони да плаща руския газ в рубли, тъй като и други държави от ЕС го правели. "Само че те не плащат в рубли, а освен това първо получават газ, тогава плащат в договорената валута и не им пука какво превалутиране и как ще го правят руснаците. А ние предплащаме. Пък и нищо не ни гарантира, че синьото гориво ще ни бъде доставено, дори да започнем преводи, както те искат (вижте пресъхналия "Северен поток", поясни Начев. „С действията на служебния кабинет рискуваме да бъдем осъдени за милиарди при арбитраж - както стана с реакторите за АЕЦ, а освен това и да ни бъдат спрени доставките посред зима“, предупреди той.

Експертът опроверга и твърденията за спряна комуникация с „Газпром“ след 27 април, когато кранът бе затворен. Той припомни, че "Булгаргаз" редовно пуска заявки за доставки, както предвижда дългосрочният договор. Преди 2 месеца „Булгаргаз“ е изпратил и писмо до руснаците с питане дали доставките се прекратяват окончателно, но и досега официален отговор няма. "Напишат ли такъв отговор, те ще признаят, че са виновна страна по договора, казва Начев.

Експертът има подозрения, че Москва готви и друг капан. Изведнъж към края на годината, когато България е намерила алтернативи да осигуряване на необходимите количества, „Газпром“ може да реши да поднови доставките, и то на високи цени.  Формулата по договора е

"take or pay" -

тоест дори да не иска руския газ, "Булгаргаз" ще бъде принуден да го плаща, и то веднага. Разбира се, "излишният" газ може да бъде препродаден, но това не става за ден-два, иска се организация.  А "Булгаргаз" и без друго има сериозни проблеми с паричните средства и плащанията.

Начев не смята, че служебният кабинет може и би дръзнал да подпише нов дългосочен договор с "Газпром". Кой ще го подпише - Деница Златева, Еленко Божков?  Това е несериозно, такъв важен документ се подготвя внимателно и дълго, отнема между 9 и 12 месеца.", обясни енергийният спец. 

Всички участници във  вчерашния брифинг - министри, работодатели, синдикати, правят пропаганда в полза на „Газпром“. Дават ли си сметка какви може да са последиците за България", чуди се Начев.

Тежки критики отправи и "Демократична България"

"Служебното правителство продава България, като неотклонно се опитва да върне страната в зависимост от Кремъл. Със съзнателно "пропускане" на възможности да осигури газови доставки от други източници, включително и вече договорени, кабинетът "Донев" използва най-ефективното оръжие - страха и манипулацията, за да убеди обществото в неизбежността на завръщането към "Газпром", се посочва в изявление на десните.

От "ДБ" задават

шест въпроса към президентското правителство: 

 1. Кой ще поеме валутния риск, ако се приеме ултиматумът на Москва за плащане в рубли?
 2. Колко и какво ще загуби България отказвайки се от възможността да поиска компенсации за неизпълнение на договора от страна на Русия, ако сега приеме ултиматума за плащане в рубли и се откаже от оригиналните условия по договора?
 3. Как рискът Москва да ограничи или спре доставките през зимата не ни хвърля в сериозна газова криза?
 4. Чии интереси обслужи, отказвайки 6 от 7-те танкера, част от действията на Европейската комисия по осигуряване на алтернативен газ за Европа?
 5. Защо служебното правителство не поиска от Гърция и Турция свободни слотове за втечнен газ на най-високо политическо ниво?
 6. Какво не знаем, за безрезервната вяра на служебното правителство в геополитическото оръжие на Кремъл наречено "Газпром"

Според ДБ правителството се е скрило зад представители на работодателите и синдикатите в реализирането на плана за връщане към руската газова зависимост. Кабинетът "Донев" се доказа като основно оръжие на Кремъл в хибридната война в България и авангард във войната на Путин с демократичния свят, подчертават от коалицията.

"Това, че са поискани преговори с "Газпром", защото това били най-добрите цени, е едно дълбоко невярно твърдение - доставките по азерския договор са с пъти по-благоприятни ценови условия, защото зависят от цената на петрола. Руският газ по договора, валиден до края на годината, няма да е чувствително по-евтин от всеки друг газ, защото 70% от цената му се формира от борсата, а там цената расте. От нахлуването в Украйна Путин шантажира европейските страни с пускането и спирането на газ. Връщането към договора с "Газпром" ще зачеркне шансовете на България да търси неустойки за това, че едностранно бяха променени условията за плащане през април. Ако България изпълни руските условия и започне да плаща в рубли, ще е национално унижение", смятат от ДБ.

В изявлението се настоява правителството спешно да изработи план за компенсиране на домакинствата и бизнеса според степента на претърпени преки вреди за бизнеса и ясен критерий за енергийна бедност за домакинствата и да се създадат ясни стимули за преминаване към друг вид гориво, там където е възможно.

 

Смешки 

И лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се изказа по темата, като повтори лансирана и по-рано идея  - бъдещият парламент трябвало да приеме закон за 100% газова диверсификация. "За да има истинска независимост от "Газпром", а не "бля-бля", поясни в неповторимия си стил бившият премиер. Борисов допълни, че приемането на такъв закон щяло да бъде тест за формациите, които се определят като евроантлантически.  Защо смята, че диверсификация се прави със закон, видният политик не обясни.

 

Диверсифицирани, но с "Газпром"

БСП излезе с декларация: "Водени от българския интерес, считаме, че трябва да се търсят всички възможности, включително доставки от "Газпром", така както направиха редица европейски държави. "Още през месец април предвидихме задаващата се криза с доставките на газ и последиците от нея. Тогава заявихме ясна позиция, която поддържаме и днес: трябва да се възстановят преговорите с "Газпром", отбелязват от партията. Социалистите твърдят, че са загрижени за "28 000 български фирми, които използват газ, за 250 000 работници в тях, които могат да загубят работа, и за топлофикациите, които трябва да осигурят топлина за семействата през зимата".  Ако наистина са загрижени, не е лошо в червения щаб да чуят предупрежденията на експертите за всички неприятности, които може да причини обратното прикачване за "Газпром", чийто газ вече нито е евтин, нито е сигурен.  

 

  Още по темата

  АНКЕТА "СЕГА"

  Ще се осъществи ли ротацията във властта?