Медия без
политическа реклама

След среща с Комитова пътно-строителните фирми спират протеста

Браншът да стои далеч от политическите интриги, защото пътищата са на всички, предупреди регионалният министър

12 Окт. 2021Обновена

Пътните строители прекратяват протестите. Това обяви председателят на Браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков, след като собственици на фирми в бранша или техни упълномощени представители се срещнаха днес с министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

"Диалогът е възстановен. Протестите спират, докато сме в режим на диалог. В АПИ започва фактуриране на дейности за зимно поддържане на пътища от миналата година и в кратки срокове да се извърши разплащане", заяви Стефан Чайков след срещата.

"Договаряме условията, по които ще продължим да работим. МРРБ държи да работи с тези наши фирми, които са специализирани в тази дейност", каза министър Комитова.

Пред БНР нейният заместник Валентин Граматиков уточни, че ще бъде направено споразумение единствено как да се разпределят одобрените с актуализацията на бюджета 100 млн. лв. допълнително за зимно поддържане на пътищата. "Трябва да намерим легален начин за разплащането на тези пари, към които ще се добавят още няколко милиона след корекция в бюджета на АПИ", каза Граматиков.

На днешната срещата в МРРБ собствениците на пътно-строителни фирми бяха поканени, за да се обсъдят претенциите на фирмите за разплащане от държавата, но договор по договор. Комитова още миналата седмица отказа да преговаря с профсъюзи и представители на браншовата камара и поиска да се срещне със собствениците на фирмите.

В понеделник Комитова обяви, че е започнала проверка дали пътните строители своеволно не са извършили по-голям обем работа и обикновени ремонти не са прераснали в основни, което е и една от причините за наддоговорените в пъти суми по пърноначално сключени договори. Освен това промените правят и някои от договорите незаконни.

В началото на днешните разговори министърът поиска от участниците да уточнят пред журналистите за какво протестират. "Разбрахме, че няма работници без заплати. Затова може ли да формулирате за какво е протестът и кои са фирмите на него", прикани Комитова.

"Протестът на Браншовата камара "Пътища" не е синдикален, не е за заплати, а срещу нехайството на държавата да си изпълнява договорите. Това е работодателски протест заради натрупани 1.5 млрд. лв. неразплатени", обясни председателят на камарата Стефан Чайков. 

В същото време изпълнителният директор Лазар Лазаров обяви, че има фирми, в които изплащането на заплатите е застрашено, защото "от 6 месеца държавата не е превела нито лев по надлежните договори". "Няма откъде да знаем, че бюджетът на АПИ е бил изчерпан и да спрем работа", посочи Лазаров.

БЛОКАДА

Днес центъра на столицата отново бе блокиран от протеста на пътните строители. За демонстрацията, организирана от Браншовата камара "Пътища", бяха дошли хора с автобуси от цялата страна. Строителните работници първоначално протестираха пред сградата на Министерски съвет, а след това и пред МРРБ. Движението в центъра на София бе блокирано от 8 до 12 часа, защото протестиращите изкараха тежка пътно-строителна техника на жълтите павета, както направиха и в понеделник.

Впечатление прави, че след като преди ден пътните строители настояваха държавата да изплати над 900 милиона лева за извършени дейности по договори с Агенция „Пътна инфраструктура“, а днес претенциите им са паднали на 600 млн. лв.

Протестиращите настояват и за оставката на ресорния служебен министър Виолета Комитова.

Вчера от браншовата организация внесоха в АПИ нотариални покани за  изплащане на задълженията по договорите. Фирмите се заканват, че ще потърсят парите си по съдебен път.

БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТРИГИ

"Задължени за плащането на трудовите възнаграждения на работниците и на служителите, заети в пътно-строителните фирми, са лицата, с които те имат сключени договори. С никого от протестиращите Министерският съвет, и в частност Министерството на регионалното развитие и благоустройството, няма трудово-правни отношения", отговори вчера с прессъобщение министър Комитова.

Още вчера тя посочи, че шефът на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков е признал пред медиите, че заплатите се изплащат и няма съкратени работници. "Това навежда на мисълта, че протестът не е свързан с трудовите възнаграждения, а има политически подтекст.  Убедени сме, че по-добре е пътният бранш да стои встрани от политическите интриги, защото пътищата са на всички български граждани, те нямат партиен цвят", се казва в прессъобщението на МРРБ.

Факт е, че в ръководството на Браншова камара "Пътища" са бивши шефове в АПИ. Става дума за Стефан Чайков и Лазар Лазаров - председател и изп.директор на камарата, които са били председатели на АПИ по време на управлението на ГЕРБ. На практика именно хората, под чието управление са били утвърдени порочните модели на надговаряне на обществени поръчки без да има бюджет за това, сега си търсят парите.

"Договорите на фирмите, свързани с пътното поддържане, са сключени основно през 2019 и 2020 година с Агенция „Пътна инфраструктура“, ръководена от служители, назначени от предишното управление на ГЕРБ. Възлагането на дейностите по тези договори в началото на 2021 година се е извършвало от същото ръководство срещу недостатъчно осигурени финансови средства в държавния бюджет, приет от Народно събрание, доминирано от представители на ГЕРБ. Осигуряването на липсващите необходими средства за покриване на задълженията на АПИ по извършените дейности за текуща поддръжка на пътищата може да се случи само от действащо Народно събрание", е категоричното становище на МРРБ.

Оттам напомнят, че за зимното поддържане 46-ият парламент е осигурил 100 милиона лева. "Те ще отидат в пътния бранш не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми", посочват от МРРБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата