Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ски сезонът се оказа по-добър от преди пандемията

За всеки турист бюджетът да дава по 10 лв. за реклама на страната, предлага министър Илин Димитров

16 Февр. 2023ЙОАНА ПЕТРОВА
Илияна Кирилова
Въпреки липсата на сняг в началото на зимния сезон курортите ни са пълни

Притесненията и жалбите на хотелиерите в зимните ни курорти, че липсата на сняг през декември и около Нова година ще съсипе сезона, се оказаха напразни. Министърът на туризма Илин Димитров обяви зимния сезон 2022/23 за рекорден по отношение на броя на туристите. Записванията за ски почивки към момента не само са по-добри от миналогодишните, но и с 5% над предковидната 2019 г. Тогава зимните курорти отчетоха над 1.630 млн. посетители.

Надеждите на бранша и на министерството обаче вече са насочени към предстоящия летен туристически сезон. "Темпове на ранните записвания за лятна почивка са добри. От Германия, например, се очаква ръст от 30% на туристите, но все още не можем да наваксаме големия спад", коментира Димитров при откриването на туристическото изложение "Ваканция и спа експо" в София.

Германските туристи са традиционен пазар за морските ни курорти, но страната ни почти напълно бе лишена от тях по време на двете години ковид пандемия (2020 и 2021) и след избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г. Димитров отчете, че проведените над 1200 работни срещи с туроператори в различни градове в Германия и засилената рекламна кампания, която тече в момента там, дават добри резултати.

Предстои "роудшоу" и във Великобритания и Израел за активизиране на тези два пазара за летния туристически сезон. Планирани са и разговори с авиопревозвачите, което от туристическия бизнес се оценявало като изключително полезно. Двустранни туристически срещи ще бъдат проведени и в Румъния и други съседни страни.

 

ПОВЕЧЕ РЕКЛАМА

Нова формула за бюджета за националната туристическа реклама, ще предложи служебният министър на туризма на редовния кабинет, когато той бъде сформиран след изборите.

"Всяка година, когато излязат данните за това колко туристи са регистрирани в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), те да бъдат умножени по десет лева и така да се формира бюджетът за реклама", предлага Илин Димитров.

От тази мярка той очаква няколко ефекта. Парите за рекламиране на страната ни като туристическа дестинация в чужбина и за привличане на повече чуждестранни посетители ще нараснат многократно. През 2022 г. бюджетът за туристическа реклама бе малко ад 12 млн. лв., а браншът настояваше той да бъде завишен до поне 100 млн. лв., за да има осезаем ефект.

Ако финансирането се обвърже с броя на туристите, това ще доведе и до изсветляване на сектора, смята министър Димитров. "Хотелиерите ще бъдат стимулирани да регистрират гостите си в ЕСТИ, вместо да прикриват настанявания. В момента данните от ЕСТИ и тези на НСИ за настаняванията се разминават с около 30%. Ако тези 30% бъдат вкарани, това са още допълнително десетки милиони за реклама, ако се приеме формулата "десет лева на всеки турист", коментира министърът. 

Димитров за пореден път акцентира върху тезата си, че за българския туризъм трябва да се говорят само позитивни неща, защото негативните послания от страната ни отблъсквали чужденците. 

Все пак той благодари и на българите, които са 60% от всички туристи, а през 2022 г. са били с 450 000 повече от предходната година. "Това означава, че въпреки възможността да се пътува в чужбина и примамливите оферти, българският продукт стои добре по съотношението цена–качество", коментира Димитров.

Още по темата