Медия без
политическа реклама

Скандалът "Булсатком" се разраства

United Group и КЗП обвиниха Кирил Петков, че се бърка в работата на независим регулатор

01 Февр. 2024Обновена
Кирил Петков отново се озова в епицентъра на скандал.
Илияна Димитрова
Кирил Петков отново се озова в епицентъра на скандал.

Драмите около искането на собственика на Виваком United Group да усили позициите си на българския пазар се нажежават.

Днес се очаква Комисията за защита на конкуренцията да одобри спорното придобиване на "Булсатком", което от месеци среща критики и съпротива от конкурентните телекоми. За това съобщи в сряда "Медиапул", а в четвъртък по обяд изданието излезе с нова публикация, според която решението на КЗК вече е факт (на сайта на комисията все още няма такава информация).  

В сряда лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков изненадващо се обяви против сделката: "Много ни притеснява, ако КЗК одобри сделката между "Юнайтед Груп" и "Булсатком", каза той. Медиите го потърсиха за коментар, защото дни по-рано се разбра, че политикът е имал среща с бизнесмена Спас Русев, който в последните години е ключов играч в телеком сектора. Това породи съмнения за тайни договорки. Кирил Петков отрече да е обсъждал бизнес въпроси с Русев.  

А след като в сряда политикът изрази "притеснения" за сделката, United Group реагира с остра и назидателна позиция:

"Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса "Булсатком". Той коментира потенциално решение, основано на слухове и предположения, разпространявани в медиите. По този начин г-н Петков се опитва да повлияе на бъдещото решение на независимия регулатор.Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган.

Съгласно българското законодателство КЗК е напълно независима от правителството. Тя прилага конкурентното право и не се ръководи от политически съображения. Нейните производства са поверителни. Разглеждането на казуса "Булсатком" продължава и решението все още не е прието и публикувано", посочва в изявлението си United Group.

Самата комисия в четвъртък излезе с подобна позиция - че е независим орган, който не приема "инструкции" и че стриктно прилага националното и европейското право на конкуренцията, а решенията се взимат колективно и подлежат на съдебен контрол.

От позицията се разбира, че в КЗК са жегнати от изказването на Кирил Петков, че комисията не би следвало да взима важви решения прибързано, при изтекъл мандат и при заявена политическа воля за кадрови промени в регулаторите.

"Правомощията на членовете на Комисията не могат да бъдат прекратени на основания, свързани с точното изпълнение на техните задължения и правомощия", посочва КЗК, председателствана от Юлия Ненкова, кадър на ГЕРБ. 

Войната на телекомите избухна с нова сила, след като United Group, собственик на "Виваком", официално обяви, че иска да купи "Булсатком".

Конкурентите телекоми са твърдо против против сделката. Преди седмици от А1 дори нарекоха "недопустимо арогантно" намерението на собственика на "Виваком" да придобие "Булсатком", тъй като сливането би довело до създаването на играч, който държи около половината от телеком пазара у нас. От "Йеттел" също смятат, че би се стигвало до изкривяване на конкуренцията. 

Очаква се КЗК да публикува решението си.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?