Медия без
политическа реклама

Синдикатите в Марица Изток плашат правителството със стачка

01 Юни 2021
Снимка: Архив

Синдикатите в ТЕЦ „Марица Изток 2“ се готвят за протестни действия, дори и за стачка, в защита на дружеството и срещу безхаберното отношение на управляващите към централата.

„С растящо безпокойство и притеснение синдикатите следят развитието на процеса по подготовката на ценовото решение на КЕВР за следващия регулаторен период. Публикуваният за обсъждане предварителен доклад на енергийният регулатор не отразява обсъжданите решения на Министерство на енергетиката за предприемане на действия за осигуряване на работата на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и работа на регулирания пазар", се казва декларация синдикатите на централата, изпратена до служебния премиер Стефан Янев, енергийния министър Андрей Живков, председателя на КЕВР Иван Иванов и президентите на КНСБ Пламен Димитров и КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Според синдикатите предложеният доклад отхвърля всички справедливи искания на ТЕЦ „Марица Изток 2“ за компенсации на извършените вече разходи през текущия и през минали регулаторни периоди.

"Нито веднъж през последните 4 години не са признати разходите на ТЕЦ-2. Това вече е тенденциозно и престъпно - пише в писмото. - Не се отчита и се обезсмисля финансово издадената заповед на министъра на енергетиката от 5 май т.т. за предоставяне на допълнителна квота от 300 000 мвтч енергия".

Писмото припомня, че разликата между прогнозната предложена цена на електроенергията за бита от 119 лв./мвтч и продажната цена на тока от ТЕЦ „Марица Изток 2“ от 210 лв./мвтч е 76%.

И се допълва: „Предлаганата прогнозна цена е изкуствено занижена. На такава цена енергия в България може да произвеждат само АЕЦ и ВЕЦ. Никой производител, без допълнително дотиране, не може да продава електроенергия на тази цена. ТЕЦ-2 не получава и една стотинка допълнителна дотация или каквито и да са били облекчения и помощ“.  

Синдикатите твърдят, че решенията на КЕВР убиват икономически предприятие с активи за над 2 млрд. лева, което било престъпление към сигурността на доставките на електроенергия в България. А без енергията от "Марица Изток 2", през зимния и летния сезон ще се наложи режим на тока и това ще предизвика несигурност в цялата енергийна система на България.

И още: "Ограничаването на работата на ТЕЦ-2 или финансовото му унищожение ще доведе до енергийна зависимост от други държави, близки до нас, които произвеждат енергия от въглища… Ние не може да позволим, поради криворазбрани административни ограничения, да се стигне до спиране и последващо затваряне на централата“.  

Синдикатите завършват с това, че на никого в страната няма да бъдат полезни стачки и протести по време на избори.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата