Медия без
политическа реклама

Щабът поръчва нов газ, без да знае колко вече е осигурен

Служебният кабинет е готов да преговаря с "Газпром" и дори да заплаща синьото гориво в рубли

05 Авг. 2022Обновена

Кризисният щаб за справяне с "енергийния хаос" е взел решение за организиране на търг за краткосрочни доставки на втечнен газ преди още да е наясно какви количества са осигурени и при какви условия. Това стана ясно от обясненията на зам. министъра на енергетиката Еленко Божков пред Нова телевизия.

"Търгът ще е за краткосрочни доставки до декември за евентуално заместване на 7-те танкера, договорени от кабинета на Кирил Петков", обясни Божков. Той не знае на каква цена ще е втечненият газ от осигурените танкери, нито къде ще бъдат разтоварвани, България обаче нямало да се откаже от тях. Той призна, че има осигурен слот за разтоварване на първия танкер, който трябва да дойде през октомври. Но това било препродаване на слот, собственикът искал заплащане в газ и можело да излезе скъпо, макар че той не знаел точно колко ще струва. Не е ясно защо при това положение служебният кабинет бърза да обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ.

Божков повтори тезата, че дори да бъдат доставени танкерите и да бъде взето цялото количество азерски газ, пак ще има недостиг от 1/3 от нужните количества за потреблението в страната. Бившият министър на енергетиката Александър Николов и редица експерти опровергават това твърдение. На всички уточняващи въпроси Божков отговаряше, че все още не е запознат с всички документи, защото били много.

Служебният кабинет е готов да преразгледа договора с "Газпром" и да заплаща синьото гориво в рубли, а също така и да подпише нов дългосрочен договор от следващата година, се разбра от обясненията на Еленко Божков. "Всяка опция трябва да се използва и няма значение каква буря ще ни брули", заяви той. Според него след като поне три европейски държави и техни търговски дружества са приели това условие, значи и България можела да го приеме.

На въпрос не се ли притеснява, че Русия може да е некоректен партньор и въпреки договорките да спре доставките на газ, той отговори: "Стряскащо е, но този проблем може да бъде решен в разговори и преговори".

Божков смята, че "Газпром" трябва да довърши доставките си до края на годината, а недоставените количества от тази година да бъдат прехвърлени за следващата. Разговори по този въпрос обаче щели да се водят, когато "хората, които имат контакти в "Газпром", се върнат от отпуск".

Според Божков възможността за получаване на по-големи количества азерски газ е просто хипотеза и служебният кабинет още не е видял писмени документи за това. Той обаче заяви, че кризисният щаб ще направи всичко възможно гръцката газова връзка да бъде финализирана навреме. "За да се забърза документното приключване на газовата връзка с Гърция и получаването на Акт 15 и Акт 16 представител на кризисния щаб ще участва на редовните оперативки на обекта", каза още зам.-енергийният министър.

Шефът на КЕВР Иван Иванов смята, че България е в състояние да осигури необходимите количества природен газ, макар и в момента да са на висока цена, но от септември тя ще падне. Тогава страната ни ще започне да получава цялото количество от 1 млрд. куб. м азерски газ на цена, договорена още през 2013 г. "В източното Средиземноморие има достатъчно съдове с количества природен газ, има и къде да бъдат разтоварени и регазифицирани, има и тръбопровод, по който да бъдат доставени", каза още Иванов пред бТВ. Според него страната ни ще успее да купи слотове от фирмите, които вече са ги резервирали. 

Относно идеите на служебното правителство да се възобновят доставките от „Газпром“, Иван Иванов каза, че на руския монополист не може да се разчита. Той припомни ултимативното искане на „Газпром“, когато в края на април ни бяха спрени доставките на газ. „С действията си той показа, че не е надежден доставчик. Да припомня, че през 2009 г. България беше лишена от природен газ именно, заради спиране на доставките отново от Русия. Тогава имахме загуби на икономиката от 500 млн. лв. Какъв ще е резултатът от подновяването на преговорите, ако след 3 месеца Газпром отново продължава да ни счита неприятелска държава и ни спре природният газ, какво ще последва?“, попита председателят на КЕВР.

Цената на парното няма да бъде променяна до 1 януари, увери шефът на КЕВР. Според него обаче топлофикациите трябва да бъдат подпомогнати, защото те няма да могат да изплатят дълговете си към „Булгаргаз“. „През следващата седмица работната група ще даде доклад за резултатите от проверката в столичната топлофикация, която е най-големият длъжник“, каза Иванов и изрази увереност, че няма риск от спиране на подаването на газ за столичното дружество, защото работа му е от голямо значение за социално-икономическия климат в страната.

Шефът на КЕВР припомни, че „Булгаргаз“ е натрупал загуби за над 550 млн. лв., като 320 млн. лв. са несъбраните вземания от Топлофикация-София. Освен това имал 105 млн. лв. неплатени данъци към НАП. „Другата седмица кризисният щаб ще обсъжда състоянието му. Трябва да бъде подпомогнато дружеството финансово, защото сега всички доставчици на природен газ искат авансови плащания“, поясни Иванов. Според него държавният бюджет ще може да осигури средствата.

В ефира на БНТ бившият министър на енергетиката Александър Николов предупреди за рисковете служебното правителство документално да забави пускането на газопровода към Гърция, както това се случваше цели 12 години. „Към момента техническата част е готова, но се бави документалната част, както и вписването на двустепенната система на управление на проектната компания“, поясни той.

Според ексминистъра на енергетиката в един кабинетите на ГЕРБ Трайчо Трайков, днешната цена на руския газ за България не би била изгодна, заради борсовите котировки в момента. В ефира на БНТ той каза, че трябва много внимателно да се мисли за евентуални доставки от „Газпром“, защото няма сигурност дали в един момент те няма да бъдат спрени. Дори в годините с най-голямо напрежение по време на Студената война преди 1989 г. не са се спирали доставките от бившия Съветски съюз за страните от Западна Европа. По думите му няма възможност да се случи енергиен апокалипсис в страната. Трайчо Трайков също смята, че съществува опасност от бюрократично забавяне на пускането на интеркоректора с Гърция от страна на служебното правителство.

------------------------------

УВЕЛИЧЕН ОБЕМ

Гръцкото министерство на енергетиката обяви за успешно увеличаване на обема на активност на терминала за втечнен газ на остров Ревитуса, като част от горивото е предназначено за България, съобщи БНР.

Министърът на енергетиката Скрекас инспектира терминала за втечнен газ на остров Ревитуса до Атина. Той съобщи, че до края на месец август започва зареждането на втечнен газ на новата платформа, която значително увеличава обема на функциониране на терминала. Скрекас подчерта, че голяма част от втечнения газ на Ревитуса се използва за производство на електроенергия, както в Гърция, така и в съседни балкански страни. Част от втечнения газ на Ревитуса е предназначен за българския и румънския пазар. Медиите в Атина информират, че изцяло е променена ситуацията на терминала, което е свързано с прекъсването на руския газ към България.

 

Много се тревожа, когато политиците се захванат да решават проблеми в енергетиката.  Политиците в Европа напоследък говорят непрекъснато за газ, защото позволиха на Владимир Путин да ги накара да говорят за газ.   Това не е политически, а търговски проблем.

 

Още по темата