Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шокът с цената на дизела не се състоя

Противно на черните прогнози, че новите санкции срещу Русия ще докарат дефицит и поскъпване, автогоривата поевтиняват

БГНЕС

Поредна апокалиптична "прогноза" на пригласящи на Кремъл анализатори претърпя провал. След като преди дни влязоха в сила поредните "петролни" ограничения срещу Русия, международните пазари останаха спокойни и пророкуваният от част от експертите скок на цените на нефта и на горивата не се състоя. В България дизеловото гориво дори поевтиня, като вчера средната цена по родните бензиностанции бе 2.93 лв. - по-ниска в сравнение с началото на годината и далеч от пиковите стойности през миналото лято, които докоснаха 3.60 лева за литър.

Европейският съвет официално одобри решението на страните от Г-7 и Австралия да се въведат ценови тавани за руските петролни продукти, доставяни по море, съобщи днес пресслужбата на Съвета на ЕС и Европейската комисия.

В последните дни се натрупаха и други фактори, които влияят на цените на нефта и на нефтопродуктите. Но дори и те не доведоха до сериозни промени в котировките. Унищожителното земетресение в Турция причини смущения в доставките, тъй като ключовото средиземноморско пристанище Джейхан спря временно да приема и обработва танкери като превантивна мярка. Петролният терминал, през който преминават азербайджански и иракски петрол, остана затворен за 2 дни, но работата вече се възстановява. 

Друг "загряващ" пазарите фактор е Китай, чиято икономика се е възстановява много по-бързо от очакваното, след като Пекин свали ограниченията за "нулев ковид". Експертите коментират, че устремното връщане на Китай към висок растеж ще е важен двигател на цените на петрола през настоящата година.

В същото време новините от САЩ оказват възпиращо въздействие на нефтените котировки. Миналата седмица стана известно, че петролните запаси на страната са се увеличили до 455 милиона барела, което е най-високото ниво от юни 2021 г.

 

У нас

Цените на основните горива у нас през февруари се движат в посока леко надолу. Средната цена на литър дизел на 9 февруари бе 2.93 лв. - с 4 стотинки по-малко в сравнение с началото на месеца, когато бе 2.97 лв., показват данните на портала Fuelo. Ценовата ножица е доста широко разтворена, като има бензиностанции, които продават по 2.59, а други искат по 3.30 за литър. Прави впечатление, че по бензиностанциите на "ЛУКойл" цената е с 2 ст. под средната - 2.91 лв.

При масовия бензин А95 а има символично поевтиняване в последните дни - със стотинка. Месецът започна със средна цена 2.62 лв., а сега е 2.61. И при това автомобилно гориво има големи разлики -  в търговските обекти цената варира от 2.39 до 3.15 лв. за литър. 

Метанът също върви надолу, при това устремно. На 1 февуари средната цена бе  3.71 лв. за килограм, а в четвъртък -  3.32 лв., което означава почти 50 стотинки намаление в рамките на дни.

Пропан-бутанът почти е "замръзнал", като започна годината със средна цена 1.18 лв. за литър, а сега е 1.19 лв.  

Два закона, засягащи дейността на "Лукойл Нефтохим", гласуваха депутатите днес.

 

Природен газ 

Добри са и новините за природния газ. В четвъртък "Булгаргаз" внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение цената за март да бъде намалена с 4%. Това е приятна изненада, тъй като в средата на януари от държавното газово дружество бяха направили доста по-песимистична прогноза и говореха за поскъпване през март. Тогава разчетите им сочеха, че може да поискат мартенско качване на цената до 138,82 лв./MWh.  Сега новите разчети са за 119,33 лв. за MWh. 

Миналата година Кремъл използва главния си коз в противоборството със Запада - зависимостта на Европа от руския газ, с надеждата, че с настъпването на зимата цената на подкрепата за Украйна ще бъде толкова висока, че западните държави ще въздействат за преговори при

 

Ефектът на санкциите

Има анализатори, които от миналата година упорито повтарят "опорката" на Кремъл, че санкциите на Запада не вредят особено на Русия, а в същото време удрят като бумеранг европейските икономики. Всъщност обективните факти са категорични - санкциите срещу агресора работят и постигат основната си цел - да намалят приходите в бюджета на Русия и да отслабят възможностите й да фининсира войната в Украйна. Само преди дни излязоха съкрушителни данни за срива на приходите от природен газ и нефт, които са ключови за руската хазна. Данните са на официална Москва, така че никой не може да твърди, че са "манипулации на Запада". 

Приходите в бюджета на Русия от нефт и газ през януари са намалели с 46% в сравнение с януари 2022 г.  съобщи руското Министерство на финансите. Това се равнява на 12 млрд. долара спад. Приходите от нефт и газ възлизат на 426 млрд. рубли и са намалели с 46% до януари 2022 г.

 

Ключови думи:

цени на горивата