Медия без
политическа реклама

Шефът на БНБ: Трендът е към надуване на имотен балон

Влизането в еврозоната ще повиши доходите в България, смята гуверньорът на централната банка

06 Дек. 2021
Димитър Радев
Илияна Кирилова
Димитър Радев

Присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите. Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес.

Това коментира пред бТВ управителят на Българската народна банка Димитър Радев. В Деня на банкера, 6 декември, той увери, че банковата система в България е стабилна, с висока ликвидности и капиталова адекватност, независимо от трудната година.

"Технически сме готови да извършим големия обем работа, който предстои през следващите две години за присъединяването ни към еврозоната. Политически остава да видим. Бяха направени обещаващи заявки от политиците“, заяви Радев. Според него страната ни е в добра изходна позиция по отношение фискалните показатели. "Не допускам сериозен пробив в управлението на публичните финанси, за да не можем да спазим критериите за членство в еврозоната", каза гуверньорът на БНБ.

Според Димитър Радев инфлацията през 2022 г. ще се стабилизира, но ще остане на нива по-високи от тази година. "Има два вида фактори, които влияят. Едните са т.нар. преходни - свързани с възстановяването на икономиката, повишеното търсене и проблеми с предлагането заради все още нарушените вериги на доставки. Очакваше се, те да преминат бързо, но сега се вижда, че това ще отнеме повече време. От друга страна са структурните фактори, свързани с цената на труда и демографските проблеми, образованието и др. Те влияят дългосрочно и не са добре изследвани", обясни шефът на БНБ.

След започналото икономическо възстановяване през 2021 г.  икономиката на България ще се върне на равнището отпреди пандемията в началото на следващата година, прогнозира управителят на централната банка. Според Радев обаче страната ни се нуждае от изпреварващ ръст на БВП - значително над средното ниво за ЕС, "който за съжаление не се наблюдава в средносрочен план". 

По думите му по време на COVID-пандемията е очаквано да се увеличават банковите влогове въпреки нулевите лихви. „Хората действително са притеснени и спестяват, което означава, че имат доверие на банките. От друга страна, това означава, че няма други инвестиционни възможности. Разбира се, увеличават се покупките на жилища и ние внимателно наблюдаваме този процес“, каза Радев. Според него в момента не може да се говори за имотен балон, но "има такъв тренд". Затова и БНБ предупреждава банките да бъдат по-внимателни, включително и с разпоредбата да увеличат т.нар. антицикличен капиталов буфер.

Управителят на БНБ се обяви за приемане на законодателство, което да реши всички аспекти на различни санкционни режими от типа на "Магнитски" и тяхното прилагане. "В противен случай ние ще сме в ситауция - взимат се решения, които и юридически, и морално са уязвими", каза той. Според Радев изготвянето на разширени черни списъци от българската държава е "спорно" и това го показвали решенията на съда. "Политиците удобно прехвърлиха този проблем на банките. Банките се съобразяват с разпоредбите на компетентните органи - ДАНС, поркуратура, съд, както и общия случай на блокиране на сметки от НАП", каза Радев.

Последвайте ни и в google news бутон