Медия без
политическа реклама

Шефът на БНБ: Лихвите ще растат все по-осезаемо

27 Юли 2023
БГНЕС

Лихвите по кредитите и депозитите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо, обяви преизбраният управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред БНТ. По-високите лихви ще се усетят още към края на годината.  "Ще има увеличение както по линия на кредитите, така и по линия на депозитите", посочи той.

Радев разкритикува продължаващата фискална експанзия на правителството, защото тя не работи за овладяване на инфлацията. "Точно обратното. Намаляват се инвестициите, увеличават се разходите за заплати. т.е. когато имаме такава структура на разходите, определено е фактор за увеличаване на инфлацията, а не за намаляването ѝ. България се нуждае от дисциплинирана фискална политика", настоя шефът на БНБ.

Радев увери, че състоянието на банковата система е добро, като показателите на търговските банки са над средните за ЕС. Той отхвърли критиките, че с приемането на еврото се губи националната идентичност, като припомни, че действащият валутен борд е много рестриктивен и БНБ не може да оперира на свободния пазар.

Димитър Радев обясни защо на монетата от две евро ще бъде изписано "Боже, пази България", когато България влезе в еврозоната, заради което имаше негативни коментари във "Фейсбук". "Такава е традицията, когато сме възобновили сеченето на монети. Фактически този надпис е бил включен в дизайна на монетите до 1942-1943 г.

Това е в съответствие с най-добрите традиции, които имаме в монетосеченето", изтъкна той.

Ключови думи:

БНБ, лихва, Димитър Радев