Quantcast

Медия без
политическа реклама

Работниците на завод „Арсенал“ излизат в отпуск заради скъпия ток

Заради високите цени още две общини спират уличното осветление в определени периоди от денонощието

17 Яну. 2022
БГНЕС

Поради голямото поскъпване на енергоносителите и суровините, силното поскъпване на металите на международните пазари, изключително високия пик на силнозаразния вариант "Омикрон" са основните причини всички работници и служители в казанлъшката оръжейница "Арсенал АД" да излязат в платен годишен отпуск от днес 17 януари до 11 февруари 2022г., предава БГНЕС и припомня, че в предприятието работят близо 9 хиляди души от региона.

Най-големият работодател на територията на Старозагорска област – казанлъшката оръжейна "Арсенал", разпуска в едномесечен отпуск целия си персонал, съобщи БНР.

 

При изявено желание от работника или служителя се разрешава ползването на неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж. На ползвалите неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж ще бъдат предоставени ваучери за храна и здравноосигурителни вноски за сметка на работодателя. При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа. Предприетите действия са съгласувани между ръководството на ''Арсенал'' и двете синдикални организации в предприятието – КНСБ и КТ „Подкрепа“.

 

Скъпият ток стана причина още две общини да спрат уличното осветление в определени периоди от денонощието. Въвели са и режим на отоплителните уреди в административните звена.

Едната е Вълчи дол. “За град Вълчи дол улично осветление ще има /през стълб/:​​​​​ от 17:30 до 00:00 часа и от 17:30 до 00:00 часа. За останалите населени места в общината: от 17:30 до 21:30 часа от 17:30 до 21:30 часа“, съобщи общинският сайт. “Общата стойност на платената фактура от община Вълчи дол за разходвана електроенергия през месец ноември 2021 г. е 58 384,47 лв., докато за октомври 2021 е била на стойност 20 951, 47 лв. Направената прогнозна сметка за стойността на ел. енергията за 2022 г. е в приблизителен размер от 700 000 лв. Уличното осветление е една от дейностите, чиито разходи се покриват изцяло от местните приходи, а приходите в общинския бюджет са минимални. Драстичното увеличаване на цената му води и до ограничаване на средствата, планирани за други дейности. Нашата община не разполага с допълнителен финансов ресурс, с който да компенсира разходите“, обясниха още от управата на Вълчи дол.

Другата община е Ардино. Сметката за декември там е около 54 000 лв., колкото е средно за шест месеца общо през годината по-рано. Населените места в Ардино ще бъдат осветени само 4 часа в денонощието – вечер от 18 до 21 ч. и сутрин от 6 до 7 ч.

Още по темата:

Цената на тока доведе до неподозирани гледки. Вчера няколко жени от Дългопол трябваше на прибежки да вземат разстоянието от гарата до домовете си, защото нямаше осветление дори по централните улици. Те са прибираха от работа с късния влак от Варна.

 

Още по темата