Медия без
политическа реклама

Протестът на миньорите се разцепи с обвинения в предателство

Блокадата на магистрала "Струма" бе вдигната, на другите места остава безсрочна

04 Окт. 2023Обновена
Блокадата на "Струма" бе вдигната
БГНЕС
Блокадата на "Струма" бе вдигната

Малко след като Народното събрание гласува споразумението със седемте точки, договорено вчера на срещата с протестиращите миньори, протестите се разцепиха.

Излезлите да препречат магистрала "Струма", вдигат блокадата. Те заявиха, че са доволни от приетото споразумение и смятат, че бъдещето на региона е гарантирано, тъй като ТЕЦ "Бобов дол" ще продължи да работи, без да бъдат съкращавани работници. Очаква се съвсем скоро движението по магистралата да бъде възстановено.

"Струма" беше блокирана от 2 октомври, след като протестиращи пробиха полицейската блокада край пътен възел "Бинека" и излязоха на платното. Предишните дни движението по магистралата също беше затруднявано на етапи, заради протести на заети в бранша.

„Това, което се случи тук през последните 6-7 дни, даде резултат. Надяваме се всеки от тези, които се борехме през тези дни, да сме допринесли за развитието на целия регион - Перник, Дупница и Бобов дол. Картата на енергетика, съществувала досега, ще съществува и в бъдеще“, каза лидерът на КТ Подкрепа в ТЕЦ "Бобов дол" Ивайло Димитров.

Той благодари на политиците, гласували споразумението между правителството и синдикатите, които дали "шанс тези райони да не се обезличават, да няма безработица, а висок жизнен стандарт".

„Може да се върнете спокойно по работните си места и да продължите с гаранция за работа“, каза лидерът на КТ Подкрепа в Дупница Йорданка Германова, а протестиращите миньори и енергетици скандираха „победа“.

След митинга започна сгъването на разпънатите на пътното платно шатри, изнасяне на столовете, бюрата и масите, за да бъде пуснат отново трафикът. Това стана в 17:17 ч.

Блокадите в Старозагорско обаче остават - миньори и енергетици, протестиращи на магистрала "Тракия" и на Прохода за републиката, не са доволни.

Те обаче вече искат връщане на плана, изпратен на Европейската комисия или оставка на кабинета.

"Това, което се случи е поредното решение на Наодното събрание, което няма да бъде изпълнено. Г-н премиерът каза: "Аз приемам всички тези точки, но ако бъдат съобразени с европейските директиви". Само, че нито една от тези точки няма да бъде решена от Европейската комисия. Затова на нас не ни остава нищо друго освен всички заедно да продължим протестите. Това беше достатъчно, което чух. Трябва да се снабдим с достатъчно сила, дух и да продължим наред. Искам да направя и един призив към всички колеги, които ни подкрепяха до момента, без значение дори, че техните лидери подписаха споразумението. Призивът ни е: Продължете да ни подкрепяте! Само така можем да успеем и нещата да се случат", заяви един от протестиращите, цитиран от "Фокус", а всички останали започнаха да крещят "Оставка".

Демонстрантите започнаха да опъват още шатри и палатки, а от синдикатите предупредиха, че блокадата преминава към по-критична фаза, защото се очакват провокатори на магистралата.

От ръководството на „Мини Марица Изток“ отидоха при протестиращите на "Тракия" и се опитаха да си убедят да се приберат обратно по домовете си, те обаче отказаха категорично. Те обвиниха колегите си, подкрепили споразумението, в липса на солидарност.

"Най–лошото е, че ни излъгаха колегите. Тръгнахме заедно да стачкуваме и от един път ни излъгаха. Някои хора подписаха и дотам. Най-вероятно нещо са получили, никой няма да каже какво е получил - смята Щерю Щерев от рудник "Трояново", цитиран от БНТ.

"Беше извършено поредното предателство от собствените ни колеги. Бяхме предадени в буквалния смисъл. Колко решения има НС и нито едно от тях не е изпълнено. Има решения от преди 2 години, че и повече. Не се изпълняват. Това ще бъде поредното", заяви Бисер Бинев от КТ "Подкрепа".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

протести, миньори

Още по темата