Медия без
политическа реклама

Парламентът одобри споразумението с миньорите

"Пеевски доведе преговорите с протестиращите до успешен край", смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

04 Окт. 2023Обновена
Протестиращи пред сградата на парламента.
Илияна Димитрова
Протестиращи пред сградата на парламента.

Парламентът одобри със 133 гласа "за" и 66 "против" споразумението със седемте точки, договорено вчера на срещата с протестиращите миньори. Против бяха от БСП, "Възраждане" и ИТН, както и независимият депутат и бивш кадър на ИТН и ПП-ДБ Радостин Василев. Един народен представител от ГЕРБ и двама от ПП-ДБ също гласуваха "против".

Енергийният министър Румен Радев заяви от парламентарната трибуна, че подписаното споразумение "не е резултат само на усилията и разговорите от вчера, а и в резултат на предишни срещи". И допълни, че в рамките на това споразумение е постигнато максималното, което е възможно "в обстоятелствата, в които работим", както и че се обезпечава "спокойствието на всяка от страните".

Със скандирания "оставка" от страна на опозицията беше посрещнато обръщението на премиера Николай Денков, който започна с думите: "уважаеми и неуважаеми народни представители". Денков обясни това с факта, че цялото заседание е било използвано за политически цели, а дебатът е бил изпълнен с "простащини и лъжи". "Искането за споразумението бе от протестиращите. Искането то да бъде внесено в НС беше на протестиращите. Всеки, който оспорва нуждата от споразумение, всъщност възразява срещу протестиращите", заяви той.

ИЗНЕНАДВАЩИ РАЗКРИТИЯ

Изненадващо разкритие направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - че водещият депутат на ДПС Делян Пеевски е помогнал за това преговорите с протестиращите да приключат благополучно. "Той (Делян Пеевски, бел. ред.) водеше преговорите и ги доведе до успешен край, колкото и това да не се харесва на "умнокрасивите", каза гебреският вожд преди началото на извънредното заседание в парламента. И допълни, че вече са били направени много компромиси от синдикатите, протестиращите и от правителството.

Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепят споразумението в пленарната зала, но "оттук насетне премиерът Николай Денков е отговорен за всичко, което приеме, да бъде договорено с Брюксел". И допълни, че след 2038 г. въглищните централи трябва да бъдат оставени като студен резерв, като даде за пример, че Германия е стартирала въглищните си мощности, когато е имало недостиг на газ.

Делян Пеевски пък остро разкритикува думите на енергийния министър Радев, който заяви след заседанието на ресорната комисия, че точките в споразумението са "трудноизпълними". И го призова да подаде оставка и "да си заминава". "Той е участвал в дебатите, ако е имал нещо да каже – да го каже. Ако се е подписал под нещо неизпълнимо – да си подава оставката и да си заминава", заяви депутатът бизнесмен от Движението. И посъветва министъра "да си мери приказките". "Нека да дойде веднага и да обясни какво е имал предвид", каза Пеевски.

"Да не си затваряме очите и да не се преструваме, че няма слон в стаята, защото истината е, че са големи и трупани в годините, трудни естествено за решаване проблемите във въглищния сектор, но те няма да рефлектират върху сигурността на електроенергийната система, върху сигурността на доставките на електроенергия и най-важното - стремим се да не доведат до застрашаване на трайните решения за работни места в сектора", каза Радев след заседанието на енергийната комисия. Той допълни, че дадените обещания са трудноизпълними, но все пак изпълними. "То, това беше и предмета на толкова продължителен разговор, дебати, както искате го наричайте, но всеки случай бяха в добър план. Там нямаше тон на, как да кажа, някаква непремереност, или пък арогантност и така нататък", коментира Радев, цитиран от БНР.  

Напрежението от кулоарите се пренесе и в пленарната зала, където присъства и премиерът Николай Денков. Още в началото на заседанието от "Възраждане" настояха внесеното проектоспоразумение с миньорите, което сега НС се готви да потвърди със свое решение, да бъде допълнено с поименно изброяване на хората, които са го подкрепили. От БСП пък твърдят, че споразумението е прах в очите на хората, защото мачът вече е приключил, а правителството е одобрило документи, които предрешават темата. "Няма нито една точка в проекта на споразумение, която да не е проблемна. Министерският съвет през септември вече взе решение, одобрявайки пътна карта за климатична неутралност. В нея ясно е посочена рамката - 2900 мегавата мощности през 2026 г. - тук не се казва къде отиват останалите 1200 мегавата, 1600 мегавата през 2030 г. За какво дългосрочно запазване на мощности говорим", коментира Драгомир Стойнев от БСП.

По адрес на ангажимента за проучване на възможностите за улавяне и преработка на въглеродните емисии от "ТЕЦ Мария Изток" 2 Стойнев каза, че за тази инвестиция е търсено съдействие от правителството и понеже не е получено, сега се налага да се разчита на парламента. "Какво означава точка 7 от проекторешението - че преговорите по споразумението ще продължат. Ние какво ще трябва да одобряваме в последствие - анекс към решението ли", попита още Стойнев. Депутатите дебатират вече час и половина, като по въпроса не се е изказал до момента представител на изпълнителната власт въпреки призивите на опозицията да бъдат дадени обяснения. Впечатление прави и липсата на активност в дебата на депутати от ГЕРБ. Дотук по темата говори само бившият енергиен министър, сега депутат на ГЕРБ Теменужка Петкова, която припомни на какъв етап ГЕРБ е оставил плана за възстановяване и как в него не е имало аннгажимент за орязване на квоти. "Какво се случи последните две години - ще си закрием енергетиката заради аматьори", тросна се Петкова. 

Премиерът Николай Денков призна снощи, че проектът със 7 точки е подкрепен от повечето участници в седемчасовите преговори, но няма консенсус. Стана ясно, че представители на миньорите не са подписали. 

 

След тежки преговори в Народното събрание властта и протестиращите миньори и енергетици стигнаха до споразумение, но не съвсем.

А днес шефът на "Подкрепа" призна, че и той не е сложил подписа си - защото не вярва, че обещаното ще бъде изпълнено.

В 12 часа в Народното събрание на извънредно заседание депутатите започнаха обсъждането на проекта на споразумението със седемте точки, договорено вчера на среща с протестиращите миньори. Парламентът трябва да приеме и декларация, с която да задължат правителството да изпълнява споразумението. 

Едва след това протестиращите ще решат дали да премахнат барикадите. 

Междувременно недоволни от преговорите затвориха единствения път, по който можеха да преминават тежкотоварни камиони към южната ни съседка Турция край село Главан. Това е пътен възел, който свързва севера и юга, той е и важно кръстовище за много населени места. На мястото е изпратена полиция и жандармерия, за да се потуши напрежението между шофьор и протестиращи, което е възникнало при самото затваряне на пътя., предаде БГНЕС.

 

НА СРЕЩА С БИЗНЕСА

Да се рестартира процесът за набиране на инвестиционни намерения във въглищните райони - това са поискали работодателските организации на днешната си среща с премиера Николай Денков по повод миньорските протести. „До 6 ноември следва нов период, в който предприятията от страната, а защо не и от чужбина, могат да заявят инвестиционен интерес, но така че обявата за търг или за обществена поръчка да не е с такива условия, че да има предизвестен победител", каза след срещата Васил Велев, председател на АИКБ. Той апелираме към активност на предприятията в страната.

Списъкът с 12 фирми, които биха били финансирани по Плана за справедлив преход, предизвика силно недоволство и съмнения, че целта е приближени до властта бизнесмени да се облагодетелстват от европейското финансиране за трансформацията на въглещните райони. Правителството увери, че това е само индикативен списък, в който са посочени фирми вече заявили намерение за нови производства на тези терени.

Работодателските организации не подкрепят идеята да се дават по 36 работни заплати на енергетиците и миньорите, които бъдат освободени или решат сами да напуснат работа. Тава предложение се роди в петък, когато протестите започнаха, на извънредна среща в НС между Делян Пеевски, Бойко Борисов, Делян Добрев и финансовия министър Асен Василев.

Според работодателските организации е по-добре да се мисли как работниците от мините и енергетиците да бъдат интегрирани в съществуващи и в новите предприятия, които ще бъдат изградени, защото гладът от работна ръка става все по-сериозен. Затова бизнесът поиска държавата да въведе стимули за наемане на освободената от мините и тецовете работна ръка, включително и за преквалифицирането на тези работници.

"Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия, предложи се и индустриална стратегияза да се види как ще се развият и индустриалните производства", каза премиерът Николай Денков след срещата си с бизнеса. Той отново призова протестиращите миньори да прояват разумът, да вдигнат блокадите на пътища и да започнат разговори по същество.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата