Медия без
политическа реклама

Протестиращите енергетици готвят и ефективна стачка

Блокадите остават, решиха миньорите след "общо събрание" на магистрала "Тракия"

08 Окт. 2023
В средата на седмицата блокада имаше и на АМ "Струма" край Дупница, но тя беше вдигната след постигнатото споразумение между енергетиците и правителството.
БГНЕС
В средата на седмицата блокада имаше и на АМ "Струма" край Дупница, но тя беше вдигната след постигнатото споразумение между енергетиците и правителството.

Десети ден автомагистрала "Тракия" и Проходът на републиката остават блокирани. На магистралата днес се проведе своеобразно общо събрание на протестиращите миньори и енергетици от комплекса "Марица-Изток". На място дойдоха и представители от другите блокади и беше взето решение да стартира подписка за започване на ефективни стачни действия, предадоха БНР и БНТ.

Тя трябва да бъде подкрепена от 50+1 процента от работниците. Ще трябва и точно да се формулират исканията към работодателя, както е по закон. Миньорите са готови да започнат стачни действия, които да "продължат максимално дълго".

Обсъжда се и възможността следващата седмица да се организира "национален протест" на различни места в цялата страна, на който хора, подкрепящи миньорите, да се включат. По първоначална идея това трябва да се случи в четвъртък.

До организирането на ефективна стачка, миньорите са твърди в намерението си да оставят затворени основните пътни артерии - АМ "Тракия", Прохода на републиката и Подбалканския път при Гурково. Ще напишат и отворено писмо до институциите, в което ще поставят срок за изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия. В момента вървят и оживени дискусии как да поискат гаранции за работата си в краткосрочен и дългосрочен план.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата