Quantcast
Протест на превозвачи блокира междуградския транспорт | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Протест на превозвачи блокира междуградския транспорт

Част от бранша недоволства от падането на законовите промени, които криминализираха нерегламентирания превоз на пътници
Обновена
1 360
 Илияна Кирилова

Автобусни и таксиметрови превозвачи излязоха на протест в сряда. Недоволството им е породено от това, че парламентът подкрепи ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху законови промени, които предвиждаха тежки наказания, включително затвор, за нерегламентиран превоз на пътници.

Ключови булеварди в центъра на София са блокирани заради протеста, съобщи БНР. Силно затруднено е движението в района на бул. „Дондуков“, бул. „Цар Освободител „ и бул. „Мария Луиза“. Натоварено е движението по ул. „Опълченска“ и булевардите „Сливница“, „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“ и „Скобелев“ до площад Руски паметник. 

Протестна акция на превозвачите се провежда на площад „Княз Александър Първи Батенберг“ в столицата. Сто автобуса и десетки таксита са изпълнили целия площад от Президентството до Националната художествена галерия. Движението е блокирано.

ПРЕДИСТОРИЯТА

От ГЕРБ предизвикаха скандал през октомври, когато прокара промяна в Наказателния кодекс (НК), с която се предвиждат до 10 години затвор, глоба до 15 000 лв. и конфискация на половината имущество на онези, които превозват пътници без лиценз. Обяснението за криминализацията на нарушението беше, че трябва да се защитят превозваческите фирми от нелоялна конкуренция. Самите управляващи допринесоха за съмненията, че става въпрос за чисто лобистка промяна с начина, по който я прокараха - тихомълком, без каквото и да било обществено обсъждане, в преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за търговското корабоплаване.

Румен Радев наложи вето основно с мотива, че управляващите не са уточнили критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване. От ГЕРБ упорстваха в подкрепа на промените, но не успяха да съберат нужните 121 гласа, за да победят ветото и наказанията отпаднаха.

НЕДОВОЛСТВОТО

Успехът на ветото оприщи гнева на част от бранша. От Конфедерацията на автобусните превози обявиха, че твърденията, че промените биха засегнали споделеното пътуване, са опит за манипулация на общественото мнение. В знак на протест срещу падането на новите разпоредби превозвачи от Пловдив, Благоевград, Перник и други градове обявиха, че ще прекратят превоза на пътници в сряда. В тяхна подкрепа се наредиха и таксиметрови компании.

“Ще преустановим превозите по линии на Републиканска транспортна схема, по между областните линии, по между селищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени“, обясни по-рано плановете на протестиращите Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи, цитирана от БНР. Недоволните заплашиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще преминат към дългосрочен протест.

Други превозвачи обаче заявяват съвсев различна позиция. От Национално сдружение „Случаен превоз”, подкрепени от туроператори и хотелиери, смятат, че ако се бяха запазили, новите разпоредби са щели да ударят пряко транспортните фирми, извършващи туристически превози. Затова и се обявяват против протеста и неговите цели.

Ключови думи:

превозвачи, протест

Още

Граждани скандират "Убийци" пред руската църква в София

06.12.2022

Обновена

3918
ПП и ДБ са на косъм да провалят най-важното - демонтажа на ГЕРБ

05.12.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

16006
Жители на селото с глобите за винетки протестираха пред МС

05.12.2022

1359