Quantcast

Медия без
политическа реклама

Природният газ ще поевтинее с 5% през октомври

Европа отчита рекордни запаси от синьо гориво

28 Септ. 2023
БГНЕС
Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че газохранилищата в Европа са рекордно пълни и това е важна "котва" за цените на природния газ.

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че се очертава понижение на цената на природния газ за идния месец.  Това показват разчетите на "Булгаргаз" и на самата комисия, която днес проведе открито обсъждане по темата.

КЕВР предлага от 1 октомври „Булгаргаз“ да продава природния газ на клиентите си по 57,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е с 5% по-ниско спрямо цената за септември. 

От енергийния регулатор подчертават, че поддържането на ниски цени е възможно благодарение най-вече на доставките по дългосрочния договор с Азерайджан по интерконектора с Гърция, които покриват почти 48% от необходимите количества за месечното потребление. Освен това са сключени и два договора за втечнен природен газ с търговци от региона, избрани след тръжна процедура.

В последните две седмици на международните пазари газът е поскъпнал -  борсовият индекс TTF се е повишил с близо 8%. Причините за това са стачните действия на LNG терминали в Австралия, както и технически прекъсвания в работата на находища в Норвегия. "Въпреки последните ценови изменения към днешна дата прогнозната цена на „Булгаргаз“ за месец октомври се очертава да бъде с около 5 % по-ниска от утвърдената цена за м. септември“, изтъкват от „Булгаргаз“.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира, че повишението на котировките през последните две седмици няма да има значително отражение върху цената за  октомври благодарение на два важни фактора: рекордна запълняемост на газовото хранилище в Чирен“ и на европейските хранилища – съответно 96,22%, и 95,19%, и продължаващото строителство на терминали за регазификация в цяла Европа – Испания, Италия, Германия.

Още по темата