facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Превозвачи изкараха 100 автобуса на протестно шествие в София

Браншът иска адекватна финансова подкрепа в условията на коронакризата
Обновена
2 336
 Илияна Кирилова

Собственици на фирми за автобусни превози протестират с шествие на автобуси днес в пет града в страната - София Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Така превозвачите се надяват държавата да им обърне внимание, след като от началото на коронакризата са останали без работа и без достъп до нито една от антикризисните мерки на правителството. 

Става въпрос за автобусни фирми, които изпълняват основно услугата "случаен превоз". Дейността им не беше прекратена с въвеждане на извънредното положение, но забраната за всякакви туристически пътувания на практика ги остави без работа, което продължава и до момента.

От Националното сдружение „Случаен превоз“ са писали писма до транспортния министър Росен Желязков, но до момента няма отговор. "Нашите фирми са специализирани в превоз на туристи, но такива няма, не се очаква скоро и да се появят", казва Радка Мандилова, председател на сдружението.  

От бранша твърдят, че не може да кандидатстват по схемата за подкрепа на заетостта "60/40", защото заради блокираната работа превозвачите имат неизплатени задължения към бюджета, основно непреведени осигурителни вноски. Част от фирмите не могат да обслужват и кредитите си, защото нямат никакви приходи, каза още Мандилова. Другата действаща към момента финансова мярка - безвъзмездната помощ по ОП "Инованиции и конкурентоспособност" също била неприложима, тъй като размерът на грантовете до 10 000 лв. е недостатъчен за превозвачите.

Те настояват за по-лесен достъп до нисколихвени кредити и грантове, както и за отсрочка в плащането на осигурителните вноски докато трае кризата, без това да попречи за получаване на финансова подкрепа от държавата.

В София протестът започна в 12.00 с шествие от близо 100 автобуса от на бул. "Цариградско шосе" при Интер Експо Център и в момента продължава пред парламента и Министерски съвет. 

В Бургар и Варна към протестиращите превозвачи се присъединиха и екскурзоводи, които също от началото на пандемията са без работа и никакви доходи. 

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обаче се разграничиха от колегите от сдружение "Случайни превози" и ги призоваха да се обединят за общи действия в бъдеще.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Посрещнаха Караянчева с яйца и цинкови кофи в Благоевград

29.09.2020

20700 56
Бабикян: Политически дебилно е мисленето, че светът свършва с теб

27.09.2020

3133 93
Отровното трио даде подробности за ремонта на дома на Гешев в Бояна

25.09.2020

Обновена

7625 37

Коментари

Нафарфор

Тия явно не вразумяват рядкия шанс, който имат.

geo_19

Рейсаджиите, комбайнерите и таксистите са способни да бутнат всяко правителство. 

bigchicken

Ами все някой трябва да го бутне. Видяхме, че умната, че и красива ентелегенсия, освен, че има цици и може да свири на рояли и вувузели, или там както им викат, е способна само да го качва на власт

Rendeto

ГоУемото ПиУе - не си разбрал. Умните, красивите, с цици, свалят правителства на комундели. С рояли, вувузели, и комунделите подвиват опашки пред няколко голи цици.

А рейсаджиите, макар че са прави да си искат помощ, все пак не бяха повече от 20тина автобуса от посока цариградско, та не знам дали искат да свалят правителство или просто да ходят да ударят едно темане с протегната ръчичка ...

bigchicken

Рендето, нещо не си разбрал, а е време-комунизъма умре преди да се появи и от 30 години живеем в демокрация. И цялото демократично общество се гълка и целива с Баце Тиква, сикаджийчето с прякор Балерината.  Най-дебилното нещо, което се е случвало на тази държава са искрените му фенове. Аз пък искрено вярвам, че не е лоша идея да се забрани на някои да се размножават. Тогава би имало някакви шанаове за нещо. Това за Баце. За голите цици и рояла да почвам ли? Междувпрочем и Ванката Костов, и Ирландската пастирка са много въодушевени от бацевото управление, ако скващаш връзката с гореспоменатите... Ся, РадКъ се мъчи ка истински мъш да говори на въпреки на Баце, ма и него го покриха там де ни се чува, ни се вижда...

bigchicken

Гушка с Баце, исках да кажа, ама все на псуване на Баце и фенове ме избива, та затова друго излиза.

Balamurnik

Той водачът им си го рече, че и натърти, че това не било протест, а "мирно ъ-ъ-ъ-ъ-ъ"(зачуди се как удобно да го назове, да не пра'и бръчки на Бочко :-) Пълна порнография от типа "ако дават няк'ви кинти, да не изпуснем, иначе сме си доволни и така".

nottheone

идиотия неква

Slava
снимка на Slava

"може да кандидатстват по схемата за подкрепа на заетостта "60/40", защото заради блокираната работа превозвачите имат неизплатени задължения към бюджета, основно непреведени осигурителни вноски."

 

Крадльовците искат помощ👎

bigchicken

Непреведени осигуровки не са откраднати, като други, пари, а са дължими пари. На невнеслия ги не му се разминават, работника не е ощетен, защото осигурителния му статус не зависи от това, а очевидно, доказано с времето, не се ощетява и държавата и НОИ, защото държават опрощава бая по-големи пари, ама на определени "хора", а сметкуте на НОИ всеки ги оножда как си иска. Инфантилното ни здравеопазване не е закъсало заради липса на парите от осигуровките, а по съвсем други и много по-нелепи причини. Също тилкова нелепи, колкото човек да е дебилен фен на герб и Баце Тиква сикаджийчето

PlaNed
снимка на PlaNed

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обаче се разграничиха от колегите от сдружение "Случайни превози" и ги призоваха да се обединят за общи действия в бъдеще

Готино! На Конфедерацията на автобусните превозвачи им обещаха 290 лева и те СИГА кротуват, разграничават и "призовават" към мир - докато получат парите.

Както казва народа "болен се *** на легло"! 

ПолегналаМиТодора стана много дашна и мераците ще избуяват занапред!

Поздрави за всички, които са я пожелали!

Влез или се регистрирай за да коментираш