Медия без
политическа реклама

Парното и топлата вода поскъпват с над 11% от 1 юли

Новата власт ще решава дали да остави в сила по-ниския ДДС от 9%

06 Юни 2023
Илияна Кирилова

От 1 юли парното и топлата вода поскъпват с малко над 11%. Основната причина за това е, че от тази дата вече няма да действа по-ниската ставка от 9% за ДДС и отново ще бъде възстановен по-високият налог от 20%.

Възможно е новата власт да продължи действието на тази антикризисна мярка, въведена през лятото на миналата година заради силното поскъпване на енергията. Предвид изказванията на новия финансов министър Асен Василев, че ще върне проектобюджета на служебния кабинет и ще направи нов бюджет за 2023 г. само с 3% дефицит, удължаването на ниската ставка ДДС за парното по-скоро няма да се случи.

Днес КЕВР проведе обществено обсъждане на новите цени на топлинната енергия от 1 юли. Топлофикационните дружества преди месец бяха представили драстични завишения на цените от порядъка на 30-40-50% в опит да си наваксат загубите, които натрупаха в последните 6 месеца, след като цената за битовите потребители бе замразена на нивото от 1 юли 2022 г.

Базирайки се на прогнозните цени за природния газ в следващите месеци до края на годината, регулаторът изчисли, че цените трябва да останат на сегашните си нива и предложи незначителна промяна на цените на парното и топлата вода. 

Така например КЕВР смята, че средно с 0,05% трябва да е поскъпването на парното и топлата вода за клиентите на "Топлофикация София". Цените в Пловдив на "ЕВН България Топлофикация" трябва е с ръст от 0,14%. За "Топлофикация Плевен" - с 0,07%, за "Топлофикация Бургас" - с 0,28%, за "Веолия Енерджи Варна" - 0,35 %, за "Топлофикация Враца" - 0,05%, за "Топлофикация ВТ" - 0,11% и за клиентите на "Топлофикация Перник" - с 0.66%. Най-голямото поскъпване на топлинната енергия - средно с 11,45%, е предвидено за клиентите на АЕЦ "Козлодуй". 

Така на практика (заедно с новия 20% ДДС) сметките за топлата вода и парното ще се вдигнат от 1 юли общо с малко над 10%.

Омбудсманът Диана Ковачева определи това като недопустимо. "Потребителите се оказват в абсурдната ситуация - при значителен спад на цената на природния газ, ще трябва да плащат по-скъпо парно и топла вода, както по време на безпрецедентната енергийна криза през 2022 година"., каза Ковачева.

"Само Народното събрание може да определи какъв да бъде ДДС за парното и топлата вода. Този въпрос трябва да се отнесат към Народното събрание и Министерството на финансите", отговори директорът на Дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика"в КЕВР Пламен Младеновски.

По отношение на призива да се намери начин да се компенсират топлофикациите, ако цената бъде намалена, Младеновски обясни, че КЕВР е анализирала това, но приходите във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са спаднали. "Възможностите на фонда през настоящия регулаторен период са далеч по-ограничени, отколкото през изминалия регулаторен период. Тази идея няма как да се осъществи", заяви Младеновски.

От КЕВР обясниха, че при ценообразуването на топлинната енергия се анализират миналогодишната прогнозна цена на природния газ и сегашната прогноза. Разликата е 25% надолу, но отчетената цена за 12-месечието е била с 45% над прогнозната за регулаторния период, който изтича на 30 юни. Това е породило недовзет приход за топлофикациите от общо около 300 млн. лева, който КЕВР ще се опитат да осигурят с минимално повишение на цените от 1 юли. 

Окончателното си решение за новите цени на парното и топлата вода КЕВР ще оповести на 30 юни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

парно, ДДС, КЕВР, омбудсман

Още по темата