Quantcast
Парламентът отказа на правителството да концесионира отбраната | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Парламентът отказа на правителството да концесионира отбраната

На идеята се възпротивиха основните политически сили – ГЕРБ, БСП и ДПС
1 362
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Депутатите отхвърлиха предложението на правителството, според което Законът за концесиите трябваше да се прилага и за „концесии в областите отбрана и сигурност”. Идеята беше вкарана в проект за промени в същия закон, внесен от Министерския съвет в Народното събрание през януари, която предизвика изненада и съпротива от страна на основните парламентарни групи – ГЕРБ, БСП и ДПС.

В четвъртък законопроектът беше гласуван на второ четене. По предложение на председателя на парламентарната правна комисия Анна Александрова (ГЕРБ) в окончателния му текст беше изрично записано, че „не се възлагат концесии в областите отбрана и сигурност”.

В допълнителните разпоредби на закона беше уточнено какво точно се разбира под „концесии в областите отбрана и сигурност”. Това са концесии, които се възлагат за доставка на военно оборудване, включително на части, компоненти и/или монтажни елементи за такова оборудване; за доставка на чувствително оборудване, тоест, такова, което включва, изисква или съдържа класифицирана информация; за строителство и услуги, пряко свързани с военно или чувствително оборудване; за строителство и услуги за специфични военни цели или за чувствително строителство, или за чувствителни услуги.

Това законодателно решение изглежда беше удовлетворително както за управляващите, така и за опозицията. За разлика от първото четене на законопроекта, когато се проведе ожесточен дебат, второто четене премина при пълно мълчание от страна на депутатите.

Още

ИТН: Как ще гласуват пак за Бойко след кюлчетата и шкафчетата?

27.09.2021

Обновена

5036
Културният министър настоява ГЕРБ да напусне офиса си в НДК

26.09.2021

Обновена

3421
ДПС сравни кабинета на Радев с управлението на ГЕРБ

24.09.2021

1096