facebook
twitter

Икономика

Парламентът леко затегна контрола върху инсталациите за отпадъци

Всички видове подобни съоръжения задължително ще минават през предварителна оценка на въздействие върху околната среда
157
 БГНЕС
Притесненията, че горенето на боклук уврежда околната среда, доведе и до прокурорска акция в ТЕЦ "Бобов дол" в края на 2019 г.

Парламентът леко затегна контрола върху инсталациите, които горят боклук. По предложение на ГЕРБ депутатите приеха, че всички дейности по изгаряне на опасни и неопасни отпадъци ще преминават през задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС). Това стана с промени в Закона за опазване на околната среда, приети на второ четене в пленарната зала.

Това е отговорът на управляващите на притесненията на обществеността заради безконтролното горене на отпадъци. „Независимо, че към момента националното ни законодателство е в пълно съответствие с европейското, поради факта, че става дума за дейности по изгаряне на отпадъци, у хората има безпокойство и считат, че са налице предпоставки за излъчване на повече вредни емисии в атмосферата, замърсяване на околната среда и заплаха за здравето”, посочиха вносителите в мотивите към законопроекта.

До момента предложенията за изграждане на по-малки инсталации – с капацитет под 100 тона за денонощие, преминават по олекотена процедура, при която компетентният държавен орган решава дали да се извърши ОВОС или не. Задължителна оценка се прави за съоръженията с капацитет над 100 тона за денонощие.

С новите промени управляващите уверяват, че всички видове инсталации – независимо дали са за опасни или неопасни отпадъци, ще подлежат на по-строг превантивен екоконтрол. Поправката ще засегне и експерименталните инсталации, действащи за срок до 2 години, които обезвреждат или оползотворяват отпадъци, за да развиват или изпитват нови методи и продукти.

Започналите вече процедури по ОВОС на предложения за изграждане на инсталации ще бъдат довършвани по новия ред, решиха още депутатите.

Все още няма коментари

Още

Съдилищата са одобрили 5396 искания за СРС през 2019 г.

03.07.2020

239 4
Спестяванията на партиите се стопиха покрай орязаната субсидия

01.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

338 6
Поредният проектозакон за траурната дейност се очаква до седмици

01.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

299 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×