Медия без
политическа реклама

Паметно събитие: интерконекторът между България и Гърция е открит

Страната ни ще получи още 430 млн. кубика азерски газ до края на годината

08 Юли 2022
В церемонията взеха участие премиерите на България и Гърция, Кирил Петков и Кириакос Мицотакис.
БГНЕС/ЕПА
В церемонията взеха участие премиерите на България и Гърция, Кирил Петков и Кириакос Мицотакис.

България вече има реална диверсификация - през следващите няколко седмици ще получим азерски газ и по интерконектора. Това каза българският премиер в оставка Кирил Петков по време на церемонията за приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция - България (IGB). Събитието беше предавано директно по един от сателитните канали на гръцката телевизия. От наша страна в него взе участие и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

„Гордост за мен е, че при управлението на това правителство,

 

само за 6 месеца успяхме да завършим този проект“,

 

каза още Петков. По думите му, големият интерес на България е да бъде част него, както и с участието си в реализацията на терминала за втечнен газ край Александруполис.

От своя страна министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов припомни, че до края на годината България ще получи 430 млн. кубика азерски газ, като през през първото шестмесечие са били доставени160 млн. куб. м. „Откриването на газовата връзка между Гърция и България е важна стъпка, защото днес достъпът до енергийни източници е много важен“, допълни той. По думите му интерконекторът дава нови възможности за диверсификация в съчетание с целия южен газов коридор. Тази мрежа допринася за енергийната сигурност на Европа, подчерта още министър Парвиз Шахбазов. Енергийният министър на Азербайджан допълни, че тази връзка ще даде възможност природните ресурси на страната му

 

да покрият нуждите на България и да се засили диверсификацията на Европа.

 

Единият от домакините на паметното събитие - гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис определи интектонектора като ключов енергиен мост, който е важен не само за Гърция и България, но и за Балканите и Европа.

"Това, което откриваме сега тук, не е просто един газопровод, транспортиращ природен газ, а важен енергиен мост, който ще обедини географския Югът със Севера, като първоначално ще сближи Гърция с България, Атина със София", заяви Мицотакис, като добави, че важността на газопровода за двете страни проличава и от присъствието в Комотини днес на българския премиер Кирил Петков. От гръцка страна в церемонията взе участие и енергийният министър на южната ни съседка Костас Скрекас.

Да припомним, че Гърция единствена от нашите съседи от ЕС има собствен терминал за доставка на втечнен газ. По него България също получава природен газ. В съседната страна диверсификацията на източниците на синьо гориво от години не са само думи. Освен през LNG-порта на остров Ревитуса, край Атина, Гърция получава газ и от Азербайджан по Южния газов коридор чрез Трансадриатическия газопровод и през България от Русия. По този начин, за разлика от нас,

 

съседите са си осигурили 3 източника на доставки.

 

В момента работят по осигуряването на четвърти. Става дума за разработването на огромните находища на природен газ в източната част на Средиземно море, намиращи се в икономическите зони на Египет, Израел и Кипър и проектирането на газопровод от там до остров Крит и към континента.

Нашата страна, особено по времето на управлението на ГЕРБ беше на практика закрепостена за „Газпром“ и цели 90% от количествата бяха внасяни от Русия. Стигна се дотам, през миналата година бившите шефове на „Булгаргаз“ да отказват много по-евтините доставки на азерски газ, за да може да се пласира руският. За внос на повече синьо гориво техническа възможност е имало през реверсивната връзка между Кулата и Сидирокастро, припомнят експерти.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата