Медия без
политическа реклама

Падането на цените на бензина и хляба трябва да се случи до събота

Промените в бюджета вече са обнародвани, на ход са фирмите, които трябва да ги прилагат

05 Юли 2022Обновена
Илияна Кирилова

"Държавен вестник" обнародва днес измененията в закона за държавния бюджет за 2022 г., които трябваше да влязат в сила от 1 юли. Забавяне на внасянето на правителствения законопроект в Народното събрание и провалени няколко заседания в него след гласувания вот на недоверие към кабинета отложиха влизането в сила на редица разпоредби в актуализацията на бюджета. Сред тях са част от антикризисните мерки, свързани с инфлацията, които ще влязат в сила в тридневен срок от обнародването, т.е. до 9 юни. Сега остава да видим дали и как бизнесът ще отрази в цените предвидените бюджетни реверанси към потребителите.  

От събота влиза в сила отстъпката от 25 стотинки от отстъпка за всеки зареден литър бензин A95, дизел или пропан-бутан (LPG), както и за всеки зареден килограм метан. Няма лимит на зарежданията - нито като брой на месец, нито като количество, но всяка бензиностанция сама ще избира дали да се включат в схемата. Вече се чуха коментари и критики, че мярката е неприложима за малките бензиностанции, тъй като те нямат налични средства да финансират намалената цена на горивата в продължения на месец и половина, докато НАП възстанови направените отстъпки към потребителите.

Още от петък ще започне да действа нулевата ставка ДДС за хляб и брашно.

В закона е разписана дефиниция за "хляб" - продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесване на пшенично брашно или друга зърнена култура, самостоятелно или в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска, и технологични добавки (при необходимост).

Определението за "брашно" е продукт, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е годен за производство на хляб и хлебни продукти.

В тридневен срок от обнародването, т.е. до 9 юли, в сила влиза и намалението от 20 на 9% ДДС за доставка на централно отопление и на природен газ.

Също оттогава започва да действа и нулевия акциз за моторните горива като втечнен нефтен газ (LPG), природен газ, както и 0 лв. акциз на произведената топлинна и електрическа енергия.

Намаленият данък върху доходите на адвокатите, които упражняват свободна професия, ще е сила от догодина. От 1 януари 2023 г. се променя процентът на нормативно признатите разходи за дейността им - той се завишава от 25 на 40%.

Още от 1 юли със задна дата започват да действат новите, по-високи данъчни отстъпки за деца, които вече ще може да се ползват авансово на всяко тримесечие от родителите. Единият от родителите ще може да намалява данъчната основа на годишните си доходи с 6000 лв. за едно дете (вместо с 4500 лв.). За две деца преференицята скача от 9000 на 12000 лв., а за три и повече - от 13 500 лв. на 18 000 лв. Това означава на семействата да бъдат възстановени данъци в размер 600 лв. за едно дете за една година, 1200 - за две и 1800 лв. за три и повече деца. Тези данъчни облекчения ще може да се ползват още през втората половина на 2022 г. Така за периода юли-септември единият родител ще получи 150 лв. за едно дете, а за октомври-декемри - още 150 лв. За целта обаче трябва да представи декларация пред работодателя си.

Още по темата