Quantcast

Медия без
политическа реклама

Отменени са пътни поръчки за 4 млрд. лв. на служебната власт

МРРБ посегна и на спечелените конкурси от строителния предприемач Велико Желев

18 Юли 2023Обновена
БГНЕС

Обявените от Агенция „Пътна инфраструктура“ по време на служебното правителство обществени поръчки за около 4 млрд. лв. за текущ ремонт и поддръжка на пътищата у нас през следващите 4 г. са прекратени, съобщи регионалното министерство. Изключение е една обществена поръчка, влязла в сила преди 6 юни 2023 г. Поръчките се прекратяват след разпореден от новия министър на регионалното развитие Андрей Цеков одит. Това е поредният опит за възлагане на тази дейност, при който се стига до прекратяване на процедури. Така пътното поддържане така и не може да тръгне с нови изпълнители, след като предходните договори от времето на ГЕРБ бяха прекратени, след като се установи, че са наддоговорени в пъти. 

Проверката на процедурите установи, че и по 8-те обявени обществени поръчки за възлагане на нови договори за текущ ремонт и поддръжка са налице ограничителни критерии и изисквания, чрез които се създават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на публични средства, съобщиха от МРРБ. В момента в спешен порядък се подготвят нови правила, по които ще  се възложат нови обществени поръчки, така че да няма забавяне на дейностите. Целта е тръжните процедури да се проведат по прозрачни критерии, в ситуация на реална конкуренция и в защита на обществения интерес, уверяват от МРРБ.

До прекратяване на поръчките се стигна след извършено скоростно отваряне на ценови оферти и класиране на фирми в последния възможен момент от служебното правителство. Както "Сега" писа, бяха поставени истински рекорди в скоростта на работата на конкурсната комисия. Оказа се още, че по обособените позиции масово са допуснати до оценяване само по една оферта. Така конкурсите за много от пътните управления се оказаха състезания с един кон. 

Проверка в публикуваните решения за прекратяване на процедурите показва, че те са спряни със сходни аргументи. Изтъкват се както пропуски в обявленията на поръчките, така и в условията за изпълнение. В обявленията не са били включени текстове за определяне на гаранцията върху авансовите плащания. В документацията е допуснато да се включват допълнителни дейности и да се завишава стойността на договора, без това да е оформено по съответния регламентиран в ЗОП начин. В условията за доказване на опит от кандидатите пък са изключени фирмите с опит в поддържането на първостепенна улична мрежа, въпреки че в конкретните поръчки има пътища, приравнени на тях. Това е ограничило възможността за кандидатстване, счита МРРБ. Не е ясно дали решенията за прекратяване на процедурите ще бъдат обжалвани, особено по обособени позиции, по които има избрани изпълнители. 

Сред поръчките, които се сдобиха с избран изпълнител още през май месец, са позиции, част от които бяха спечелени от фирми около предприемача Велико Желев.  И тези поръчки обаче са прекратени.  

 

Предисторията на това очаквано решение можете да прочетете тук:

Тенденцита новата власт да отменя действия на служебното правителство по разпределянето на големи обществени поръчки се разраства. След транспортното министерство към отмяна на решения по големи поръчки прибегна и Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

Още по темата