Медия без
политическа реклама

OMV и Total очакват да вадят 13 млрд. куб. м газ годишно край Варна

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев предлага държавата да се включи с дял от 35% и да изкарва по 2.7 млрд. лв. годишно

08 Юли 2023
Морска сонда за природен газ - илюстративна снимка
Морска сонда за природен газ - илюстративна снимка

Френската Total и австрийската OMV, които проучват черноморския „Блок 1-21 Хан Аспарух” за залежи на природен газ, очакват да намерят 13 млрд. куб. м в източната част на блока, който се намира близо до Варна.

Това са заявили представители на двете компании пред парламентарната комисия по енергетика в четвъртък. Новината бе коментирана във "Фейсбук" от председателя на Комисията Делян Добрев (ГЕРБ), който дори заяви, че ще предложи държавата да се включи като акционер в консорциума с до 35% дял, като ще внесе проект на решение още идната седмица.

"През следващата седмица ще убеждавам колегите от останалите парламентарни групи да приемем Решение на НС, с което да възложим на кабинета да договори участието на България като акционер в този проект. Така от една страна ще печелим от концесионните възнаграждения, а от друга ще делим и печалбата с TOTAL и OMV“, пише Добрев.

Той изтъква, че "Консумацията на България в момента е около 2,5 млрд. кубика. Тоест - добивът на български газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната. Или, с други думи, ние ще станем износител на газ за Европа (по-голям от Азербайджан, например)."

Добрев прави и някои сметки, от които излиза, че находището може да носи на страната по 2.7 млрд. лв. годишно (от 30% концесионна такса на TOTAL и OMV, според Закона за подземните богатства. А също и, че БВП ще скочи с 5%.

Още през февруари стана ясно че Total Energy и OMV ще търсят партньор в лицето на държавата, припомня economic.bg. Фирмите оценяваха възможността да направят сондаж в началото на 2024 г., но определиха начинанието за „рисковано и скъпо“. Затова и търсят нови инвеститори, включително от българска страна.

Засега не е ясно колко ще струва новият сондаж, но при подписвнето на споразумението за удължаването на проучванията през 2022 г. двете компании заявиха, че ще бъдат вложени още 1.5 млн. евро. 

"Тъй като прокарването на дълбоководен проучвателен сондаж в Черно море е рисковано и скъпо, активно търсим трети партньор за проекта, за да споделим разходите и рисковете“, каза управителят на „ТоталЕнерджис ЕП България“ Лю Стънф.

Най-големи надежди за откриване на природен газ има за източната част на блока „Хан Аспарух“, намиращ се в изключителната икономическа зона на България в Черно море, казват от „ТоталЕнерджис ЕП България“. Наблизо, само на 5 км от българските води, е турският кладенец „Чайджума-1“, в който бяха открити 58 млрд. куб. м запаси от природен газ.

В проучванията на българския блок бяха фокусирани три компании – френската Total Energy, австрийската OMV и испанската Repsol. През 2020 г. при подписването на удължаването на договора за проучването на територията Repsol се отказа заради „смесените резултати“. Така останаха „Тотал Е&П България” Б.В. и „ОМВ Офшор България" ГМБХ като делът на първата е 57.14%, а на втората – 42.86%.

Още по темата