Quantcast

Медия без
политическа реклама

Офшорните преводи на "Кинтекс" са предадени на прокуратурата

От дубайска частна фирма парите са насочени към фирми в България и на Балканите

01 Септ. 2022

Министърът на икономиката Никола Стоянов е разпоредил всички документи, свързани с паричните преводи на „Кинтекс“ към офшорна фирма в Дубай, да бъдат незабавно изпратени на прокуратурата. Това съобщиха от икономическото министерство.

От там припомнят, че на 11 август 2022 г. ДАНС влезе в държавното оръжейно дружество, като по-късно бе потвърдено, че за един ден са били платени около 800 000 лв. към компания в Дубай. 

Това се случи в същия ден, в който бившият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов - уволнен от Корнелия Нинова, съобщи за схема за източване на дружеството чрез изплащане на комисиони към частни фирми, които уж са съдействали на "Кинтекс" за печелене на търгове. Така дни преди идването на служебното правителство на офшорка в Дубай са изплатени 800 000 лв.

 

 

ДАНС влязоха в Кинтекс. Изземват се документи и информация за плащанията на дружеството във валута". Това написа в профила си във Фейсбук бившият директор на дружеството Александър Михайлов.

По инструкции на фирмата от офшорната зона, „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, които към този момент не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец, се казва в прессъобщение на икономическото министерство.

Вероятно тези дестинации са избирани, за да се заобиколят щателни банкови проверки, които са задължителни, когато се касае за сделки на оръжейни фирми с офшорни контрагенти. Чрез ползването на финансови посредници тези процедури са били съкратени, най-вероятно, за да преминат преводите в дните между смяната на предходния и настоящия министър на икономиката. 

Тази сутрин, в ефира на БТВ, бе излъчено журналистическо разследване, което показва редица съмнителни обстоятелства. Показаната фактология още веднъж буди съмнение за момента, в който е действано и евентуалното ощетяване на държавното дружество, посочват от ведомството на Никола Стоянов.

От МИИ припомнят, че на 18 април 2022 г., предходният министър на икономиката и индустрията - Корнелия Нинова, лично е съобщила за смяната в ръководството на „Кинтекс“. А доскорошният изпълнителен директор на ДКК Смиляна Нитова неколкократно е отрекла за нарушения в оръжейното дружество от страна на назначеното от нея ръководство.

Последните изказвания контрастират с излъченото по бТВ журналистическо разследване, поради което е необходимо да се проучат всички възможности за съпричастност в действията на „Кинтекс“ на трети лица, посочват сега от МИИ.

Оттам припомнят, че ръководството на „Кинтекс“, което е извършило плащанията на 800 000 лв. към офшорно дружество в Дубай, бе освободено през миналата седмица. Единственият експерт, останал в Съвета на директорите от предходния период, е гласувал против тези действия на заседание на ръководния орган. Въпреки неговото несъгласие, в оперативен порядък са били подготвени и извършени два валутни парични превода в един ден, като най-вероятно последващи такива са спрени само благодарение на намесата на ДАНС.

Още по темата