facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Официално: "Лафка" обяви, че спира работа

Обновена
56 822
 Илияна Кирилова

Веригата Lafka официално съобщи на търговските си партньори, че прекратява дейността си заради спирането на бизнеса с лотарийните билети. В писмо дружеството обявява, че въвеждането на държавен монопол в лотарийните игри е довело до значителен спад на продажбите в Lafka и е практически невъзможно то да функциониране нормално. "Поради тази причина "Лафка Маркет" АД преустановява оперативната си дейност", се казва в съобщението, което е публикувано и на сайта на фирмата. От компанията уверяват, че разполагат с достатъчен ресурс, за да изплатят задълженията си в най-кратки срокове.

Преди ден "24 часа", който се продава в будките на веригата, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, пръв съобщи за готвения фалит. Вестникът уточни тогава, че все още няма официално писмо, но въпреки това обявява на своите читатели къде другаде могат да си го купуват.

Проверка показа, че от няколко дни павилионите на веригата един след друг затварят.  Преди дни изтече oфициaлният законов срок (по новоприетия Закон за хазарта), в кoйтo тaлoнитe oт лoтaриятa нa Вacил Бoжкoв трябвaше дa бъдaт изтeглeни oт вcички търгoвcки oбeкти.

Освен талони от лотарията и печатни издания "Лафка" продаваше също цигари, захарни и шоколадови изделия и други дребни стоки. Веригата има повече от 2000 пункта и павилиона из страната.

Прeди гoдини ce вoдeшe иcтинcкa биткa зa мecтa, нa кoитo дa ce пocтaвят будки зa вecтници, списания и други печатни издания. Пo-къcнo тe бяхa пoгълнaти почти напълно oт „Лaфкa“, кoятo рaзпoлoжи своите павилиони нa тeхнитe мecтa. Веригата е концесионер на спирките на градския транспорт в Плодив, например.

Появиха се и коментари, че фалитът на веригата е умишлен. Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев, например, написа във "Фейсбук":

"Какво му дреме на Пеевски, че "Лафка" щяла да фалира, след като всичко ценно от нея е взето, разпределено, похарчено. Това, с голяма вероятност, е умишлен фалит, който позволява на тарикатите във фирмата да си вземат парите, а да оставят на държавата и тези, които си очакват парите от "Лафка", един кукиш по отношение на данъците.

Защо си мислите, че всичко не е координирано и част от един план?

Нали по този начин фалираха банки, компании през 90-те години и по-късно за да прикрият далавери и следи. И след това сметката е 20 милиарда лева несъбрани данъци и вземания на държавата, които НАП опрощава.

Пеевски си е ОК, няма никакъв проблем.

Гешев пак ще направи едно шерифско реалити, може и пищов на кръст да запаше. Каскет вече има."

Ключови думи:

Лафка, Делян Пеевски
46

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов обиколи села и не видя нищо направено от Пеевски

20.09.2020

9089 47
Христо Иванов: 10 милиарда годишно се крадат в България

15.09.2020

3153 58
Кирил Домусчиев купува и Канал 3

01.09.2020

4692 19

Коментари

Страници

никой

Странно избирателно, виден анализатор се представя като бивш посланик в Русия, а не като бивш Сашо 11 което го е изградило като .. личност и анализатор

Billy-Joe Winchester

Днес е един много добър ден за българската демокрация!  ?

Stefan Georgiev

добър ще е, ако се дадат местата на много микро фирмички, а не на новосъздаден мастодонт, К енд К помните ли ги?

Stefan Georgiev

Едва ли е умишлен фалита с оглед основният импечеливш  приход. От цигари не се печели толкова(след плащане на акциза)

никой

Търговците на цигари кога/как плащат акциза дето им изяждал печалбата?

Stefan Georgiev

При цигари с платен акциз, маржът е много малък , а изисква място за излагане и съхранение. С една пачка талончета се реализира далеч по-голяма печалба за минимум място. Търговията на дребно не е за всеки
Отделно всеки един обект плаща към общината лиценз за продажба на цигари.

Andrij

Не знам как е в Лафка,но близък роднина има магазин за хранителни стоки на село.Преди няколко дни го попитах да не се е набутал с талончета.Зарадва ме,че не е.И вика,че няма сметка-отстъпката била само 2%,а разправии много и пречи на другите продажби.Няколко пъти е взимал за по 200 лв. и се е отказал.От кутия дъфки се печелело повече,или от сладоледи.За цигарите и хляба каза,че ги взима само за да влизат клиенти.Покрай хляба цигането ще си купи дъфка или сладолед,а възрастния покрай цигарите ще вземе бира.Вика,че на кутия цигари печалбата му е между 7 и 10 ст.,а при обир тях задължително ги крадат.И контрола от НАП е голям щото са акцизна стока и има много набутвации с търговците на едро или дистрибуторите, които въртят мошенгии,а го отнасят търговците на дребно.

Luis Man Gaal

Всичко е добре,  ама "дъФка", два пъти? Незнам?

Майндърбайндър

Баламосване ли беше,че Лафка е платила наема на общините за 10 години напред,за да сключи договори за бараки по спирките?

Oxoboxo

дано малките квартални магазинчета живнат със затварянето на лафката :)

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Днес е един много добър ден за българската демокрация!  ?

https://lafka.bg/bg/aboutus

 

С нашите над 1070 търговски обекта в повече от 170 населени места, ще ни откриеш почти навсякъде, където отидеш. Ние ще сме там, навсякъде, когато ти потрябваме!

 

Общи условия

Социална отговорност

Защита на личните данни

ОУ за печалби от www.7777.bg

 

Като се замисли човек, Лафка възникна успоредно с бума на хазарта, ознаменува края на хартиените вестници .... и повече не е нужен.

Moby-Dick

"Лафка" фалира и затваря от утре павилионите си

PLA4A!!!

Solace

Бойкотирам веригата откакто се пръкна.

Лошото е за служителите в обектите, че остават без работа. Вероятно са осигурявани на неголеми пари, та и на борсата да идат не е оферта. Но, на Територията е така...

Желязко Желев

               Работещите там подписваха едни пълномощни на юнашко доверие.Преди години видях нещо такова и се опитах да обясня на кандидат за работа при тях,че им подписва празен чек.И до днес имам съмнение,че са ползвали моите данни за оформяне на сметки в КТБ а после и прехвърлянето на пари в чужбина.По сред нощ получих смс от банка за извършена онлайн транзакция.Във въпросната банка нямах сметка.Но имах в КТБ.При фалита в нея имах

0000/нула лева/.Обаче ако имах депозит по процедурата за гарантиране на влоговете трябваше да си получа влога от въпросната банка.Съмнявам се че са ми оформили депозит който отива във въпросната банка,Там оформят онлайн банкиране и правят превод в чужбина.

           Както и да е,но фрог нюз описаха детайлно какво ще се случи преди всички тези събития.Така ,че фалита е предизвестен.Не съм убеден,че към днешна дата Пеевски е собственик на лафка.Вероятно е консултант.

Бравонавас

Сега ТОТО1 ще обяват, че трябва да направят структурни реформи, тъй като нямат достатъчно обекти и ще ги купят за една хубава сума. Дилянчо ще е доволен , патриот Варели и той. 

geo_19

Целият бизнес-модел на Лафка ми се струва сбъркан. Това е от преки наблюдения в едно малко провинциално градче (8 хил. жители) където има един обект на Лафка и една обикновена вестникопродавница. 

В Лафка има ангажирани 2-3 човека въртещи се на непрекъснати смени от сутрин до вечер без почивен ден. Има-няма клиенти продвача стои. текучеството на персонал е видно. Докато в обикновената вестникопродовница работи един човек и към 11-12 часа на обед след продажбата на пресните вестници хлопва кепенците. Изобщо времето на хартиената преса отива в миналото. И не само Лафка ще фалира

bay Dragan

В последно време ни се насъбра много. Вече забравяме за винетките и разсилния .

Клетата ни държавица.

Хумангоид

Вестникът уточнява, че все още няма официално писмо, но въпреки това обявява на своите читатели къде другаде могат да си го купуват.

Когато още купувах "Сега", вестници продаваха на всяко кръстовище. Вече им трябват специални инструкции сякаш продават някакви вибратори... 

ловkия

Фалитът на Лафка е умишлен, разбира се, магазинчетата за цигари, фафли и кикиритки, които Нереза погълна, си работеха прекрасно и преди малоумието с талончетата, просто на оня не му се занимава заради мижавата за успешен бизнесмен като него печалбица, която обаче е напълно достатъчна човек да си храни семейството.

Баща ми, светла му памет, работеше в такъв павилион, според оборота изкарваше около 500 лв. на месец, което заедно с пенсията му докарваше един приличен доход.

Покойният футболен съдия Богдан Дочев до последния си ден работеше това.

аман бе

"...Покойният футболен съдия Богдан Дочев до последния си ден работеше това."

Оня, с "Божията ръка" ли? Да ми прости Господ! Четох току що "изповедта му" по случая. Бил видял играта с ръка, но, според тогавашните правила на ФИФА, нямал право да контактува с главния рефер, ако не е запитан. Хайде молим, на такъв важен мач....

Иван111

За "разбирачите" по - горе: Търговската отстъпка при цигарите е от 5% нагоре, при билетите комисионата беше 5% също. За продажба на цигари не се изисква лиценз, а разрешително от Митници и не струва нищо...

geo_19

Разрешителното (по народному лиценз) за продажба на тютюневи изделия струва едно торба нерви:

 

За да се подаде заявление за разрешение за търговия с тютюневи изделия, следва да се представи доста сериозен набор от документи. След последната актуализация на Закона за акцизите и данъчните складове и ППЗАДС, документите, които следва да се предоставят са:

Свидетелство за съдимост за обстоятелствата по чл. 90а, ал. 2, т. 4, буква „а“ от закона, а ако лицата не са български граждани – декларация;

Декларация за обстоятелствата по чл. 90а, ал. 2, т. 4, буква „б“ от закона;

Точен адрес и вид на обекта;

Документ за собственост или договор за наем на помещенията на търговския склад или обект;

Копие от разрешението за въвеждане в редовна експлоатация на търговския обект или друг документ, удостоверяващ предназначението му, издадено от съответния компетентен орган;

Свидетелство за регистрация на фискално устройство съгласно Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства;

Копия от сключените договори за доставка на тютюневи изделия или списък на доставчиците.

Към тези документи, от Агенция Митници обикновено искат и Удостоверението от БАБХ или Заявление за работно време на обекта, ако обектът не е работещ.

Заявлението за работно време на стационарен обект се подава в съответната община по адрес на обекта, като документите, които ще ви поискат там са:

Посочен от търговеца ЕИК;

Удостоверението от БАБХ;

Свидетелство за регистрация на фискално устройство и паспорт на същото;

Удостоверение за въвеждане в експлоатация/нотариален акт на обекта.

Важно! След като закупите и регистрирате касов апарат имате 7 дневен срок за подаване на заявлението за работно време в общината!

След като се снабдите с всички посочени документи, е време те да бъдат подадени в съответната Митница. В двуседмичен срок след подаване на заявлението, трябва да получите и самото Разрешение. След като заявлението ви бъде прието ще последва посещение на място от органите на Митницата, които следва да издадат протокол, ако всичко е наред. След изтичане на срока можете да получите разрешението и да стартирате вашето начинание. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Все пак да попитам, всичко това, което сте изброили, САМО заради цигарите ли е или и  вие скучаете като мен?

Един "наемател" ( защото ги даваха под наем ) си докарва между 700 и 1200 лева на месец за смяна, а павилионите работеха на двусменен режим

geo_19

Всичко това съм го копнал от сайта една фирма занимаваща се с фирмени регистрации. А ако забелязахте, встъпителното изречение има следния текст:

 

За да се подаде заявление за разрешение за търговия с тютюневи изделия, следва да се представи доста сериозен набор от документи. 

nanyac

Не съм купувал нищо от тази "верига". Ще бъда доволен, ако премахнат и грозните бараки.

John Slow

Слухът, че "Лафка" фалира тръгна

Как ви звучи? На мен ми звучи тъпо.  

ловkия

Оня, с "Божията ръка" ли? Да ми прости Господ! Четох току що "изповедта му" по случая. Бил видял играта с ръка, но, според тогавашните правила на ФИФА, нямал право да контактува с главния рефер, ако не е запитан.

Същият.

Беше чешит, леко дръпнат човек, винаги сериозен. С баща ми бяха приятели или поне много добри познати и разбира се, е ставало дума за онзи случай, все пак това беше един от най-големите скандали в историята на футбола изобщо.

Дочев така и не е дал на тате някакво обстойно обяснение (пък и не е бил длъжен), но е намекнал, че в онзи момент просто е блокирал, вероятно заради пълните с аржентинци трибуни или заради нещо друго.

аман бе

Що никога не блокират, когато някой от аутсайдерите играе с ръка? Нейсе! Тури му пепел...

ловkия

От Лафка два пъти съм си купувал цигари, един път кафе и не потретих.

Не стига че винаги има разни туткащи се отпреде наивници, но и кафето им е гадно, а нямат нито сметана, нито мляко, нито кафява захар, бля.

 

fisherman

Това може и да е истината, почти всички бизнеси у нас са калташки;

"Лафка" изпада в криза след отказа на Васил Божков да купи павилионите от Пеевски. Депутатът бил много ядосан от отказа и заплашил да размаже бизнеса на Черепа. В последствие прокуратурата направи точно това, което по някакво съвпадение "обещал" Пеевски... 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш