Медия без
политическа реклама

Очаквано Димитър Радев бе избран за нов мандат като управител на БНБ

Още утре той ще номинира Петър Чобанов и Андрей Гюров за подуправители на централната банка

18 Юли 2023Обновена
Димитър Радев
Илияна Димитрова
Димитър Радев

Досегашният гуверньор на БНБ Димитър Радев бе преизбран за нов 6 годишен мандат. Това стана с гласовете на ГЕРБ, които издигнаха кандидатурата на Радев, ПП-ДБ и ДПС. Против гласуваха от "Възраждане", БСП и ИТН.

Втората кандидатура - на финансиста Любомир Христов, получи подкрепа само от партията, която го издигна - "Възраждане".

Веднага след като приключи гласуването Димитър Радев се закле като новия гуверньор на централната банка. А в кулоарите в парламента пред журналисти той обяви: Утре ще номинирам Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на Българската народна банка.

„Едно от най-важните условия, които поставих, когато приех да бъда номиниран за управител, беше, че ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа. Широката политическа подкрепа е силен фактор за независимостта на централната банка, включително и срещу нерегламентирано политическо вмешателство“, посочи той. 

Новият стар гуверньор подчерта, че "на пълни обороти" трябва да се работи за приемане на законодателството за еврото през септември и за техническата подготовка за приемането му. Позицията на Радев е, че България трябва да влезе в еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г. "Банката технически отговаря и е готова за приемането на еврото, но тук е въпросът как ще наваксат другите институции", каза той.

Три основни приоритета очерта Димитър Радев по време на представянето си в бюджетна комисия в петък:
1.Утвърждаване на ролята на БНБ като силен и активен член Европейския банков съюз и неговите ключови механизми - Единния надзорен механизъм и Единния механизъм за преструктуриране;
2. Осъществяване на успешен преход от сегашния рестриктивен режим на паричен съвет (т.нар. валутен борд) към пълноценен паричен режим в рамките на споделяния паричен суверинитет на еврозоната; и
3. Изпълнението на всички организационни, нормативни и технически изисквания в компетенциите на БНБ за успешното въвеждане на еврото в България.

Днешните дебати в парламента около избора на гуверньор бяха водени основно от депутати от "Възраждане" и ИТН. От партията на Костадин Костадинов неколкократно изчетоха извадки от неофициалния доклад на БНБ за рисковете пред страната от влизането ни еврозоната, с които искаха да защитят и вижданията на своя кандидат Любомир Христов. Той вече обяви, че България не бива да бърза да приема еврото, докато не настигне икономиките и стандарта на живот на страните от еврозоната. Това по разчети на Световната банка, можело да стане не по-рано от 15 годишен период, при условие, че растежът на икономиката ни се удвои.

"Урсула може да ни вкара през задния двор в еврозоната, но няма излизане оттам. Димитър Радев отказва да застане с подписа си върху документ с рисковете и ползите от приемането на еврото, но БНБ задължително трябва да го направи. Затова ние дадохме алтернативно решение - Любомир Христов, който обяви, че това би била първата му задача, ако бъде избран", посочи Цончо Ганев от "Възраждане". 

В изказванията си "Възраждане" и ИТН основно нападаха "Продължаваме промяната - Демократична България" за договорките им с ГЕРБ и ДПС при разпределяне на постовете в страната - за БНБ, Сметната палата, здравната каса, както и парламентарните комисии.

"Сделката е ясна. ПП-ДБ е булката в тази коалиция. Но Димитър Радев е по-скоро кандидат на ДПС. Така ДПС ще стои на всички парични потоци, защото Петър Чобанов ще оглави управление "Банково". А  на Гюров управление "Емисионно" ще му резнат функциите", посочи Тошко Йорданов от ИТН.

От "Възраждане" не пропуснаха да обяснят, че кандидатът на ПП за шеф на здравната каса  (Станимир Михайлов) е свързан с ДС, така както и кандидатът им за кмет на София.

"В БСП има по-малко издънки на ЦК на БКП, отколкото в ПП-ДБ", върнаха топката от ИТН.

"БСП не подкрепи нито един от двамата кандидата, защото бе нарушен принципът, защото изборът бе предварително обявен със сметките колко гласове са събрани", каза Румен Гечев. "Освен това БСП имат претенции към ръководството на БНБ - при това ускоряване влизането в еврозоната защо не предостави разчети с плюсовете и минусите, а вместо това получихме материали без подпис и печат с различни констатации. Не получихме и обяснение защо България трябва ускорено да приеме еврото, при положение, че далеч по-развити иконономики като Швеция и Дания не желаят да приемат еврото, както и Полша, Чехия и Унгария", посочи Гечев.

Накрая Георги Ганев от "Демократична България" обясни, че изслушването в бюджетна комисия  на двамата кандидати за управител на БНБ е преминало много позитивно и благодари на "Възраждане" за издигнатия от тях кандидат, който е "допринесъл за дълбочината на дискусията" . "Казаха се много смислени неща. И двамата кандидати отговориха добре на всички поставени въпроси", отчете Ганев. Според него дебатът за ползите и рисковете от влизането в еврозоната трябва да продължи, но само един доклад от БНБ не може да е достатъчен за взимане на политическото решение за приемане на еврото.

Кой е Димитър Радев?

Димитър Радев е управител на БНБ от юли 2015 г. до настоящия момент. Мандатът му изтече през юли 2021 г. Като управител на БНБ той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ.

В рамките на своя мандат Радев страната ни се присъедини към Европейския банков съюз, и към Европейския валутен механизъм, наречен още "чакалнята за еврозоната".
През първата година на неговото управление е приет и реализиран план за реформиране и развитие на банковия надзор.

През неговия мандат се осъществи и най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България. БНБ публикува доклада с индивидуални банкови данни за резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес-теста на българската банкова система, предоставени от независимите консултанти и обобщени от международната консултантска компания Делойт.

На 10 юли 2020 г., по искане на българските власти, включително и Радев в качеството му на управител на БНБ, финансовите министри на държавите-членки от Еврозоната, президентът на Европейската централна банка и финансовите министри и управителите на централните банки на Дания и България решават единодушно да включат българският лев във Валутен механизъм ІІ.

От 1 октомври 2020 г. БНБ установява тясно сътрудничество с ЕЦБ и България става част от Банковия съюз в неговите два сегмента - Единния надзорен механизъм и Единния механизъм за преструктуриране.

Димитър Радев в пет поредни години, включително и през 2022 г., е обявяван за един от най-добрите централни банкери в света в престижната годишна класация на централни банкери от целия свят на списанието Global Finance.

В периода преди избирането му за управител на БНБ от 2001-2015 г., Радев работи в МВФ, където в продължение на 14 години съдейства за подобряване на системите за управление на публичните финанси в над 20 страни от Европа, Близкия изток, Централна Азия и Африка.

От 1980 г. до 1992 г. заема различни експертни длъжности и началник на управление в Министерство на финансите, Министерски съвет и Министерство на икономиката и планирането. От 1992 г. до 2001 г. е заместник-минстър на финансите в 6 поредни правителства, като участва в екипа за провеждане и успешно приключване на преговорите за членството на Република България в Европейския съюз във финансовата и банковата сфера.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Димитър Радев, БНБ

Още по темата