Медия без
политическа реклама

НСИ: Имотите поскъпват още, но в София има понижение

През четвърто тримесечие на 2022 г. цените са скочили с 13,5 на сто в сравнение със същия период на предходната година

24 Март 2023
НСИ

Цените на имотите продължават да растат, но специално в София има спад. Това са изводи от обявеното в петък изследване на Националния статистически институт.

Знаете съдбата на балоните - някои се пукат "с гръм и трясък", други летят все по-високо в небето, трети (почти) неусетно се спихват.  Ако говорим за "надутите" цени на апартаментите, в идните месеци най-вероятно ще видим последния сценарий.

През четвърто тримесечие на 2022 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 0.4% спрямо предходното тримесечие и с 13.4 % спрямо същото тримесечие на 2021 г., пишат от НСИ.

Спрямо предходното тримесечие най-голямо увеличение е регистрирано в град Стара Загора (+7.4%), следван от градовете Бургас и Варна - съответно с (+4.7%) и (+2.1%), а понижение на цените се наблюдава в град София (-2.5%).

Изпращаме добра година за пазара на имоти. Цените отидоха нагоре през първото полугодие, но след това се задържаха. Лихвите ни са сред най-ниските в Европа. През 2023 г. ще имаме 10-15% спад на броя на сделките, не очаквам спад на цените на имотите поне в големите градове.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

имоти, НСИ